ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς κατάργηση η εισφορά αλληλεγγύης για Δημόσιο και συνταξιούχους το 2023

Προς κατάργηση η εισφορά αλληλεγγύης για Δημόσιο και συνταξιούχους το 2023

Mοντέλο ΕΦΚΑ θα εφαρμοστεί από φέτος σε νευραλγικούς κλάδους του Δημοσίου ώστε να «τρέχουν» γρήγορα κρίσιμα projects και υποθέσεις. Συγκεκριμένα το νέο πιλοτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί από φέτος θα εμπεριέχει στόχους και βέβαια όποιος υπάλληλος πετυχαίνει τους στόχους θα επιβραβεύεται με bonus.

Παράλληλα, πηγή από το υπουργείο Οικονομικών προανήγγειλε κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στο Δημόσιο από το 2023. 

Το νέο μοντέλο θα εφαρμοστεί μόνιμα σε κάποιες υπηρεσίες του Δημοσίου ενώ σε άλλους τομείς θα είναι προσωρινό. Δηλαδή όταν προκύπτει ένα project που απαιτεί ισχυρά κίνητρα για υπαλλήλους, τότε θα μπορεί να εφαρμοστεί για ένα διάστημα. Ουσιαστικά το μοντέλο αυτό αναμένεται να ισχύσει σε μονάδες του Δημοσίου που έχουν μετρήσιμους στόχους όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις επιτροπών διαγωνισμών του δημοσίου, κρίσιμης σημασίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ταχύτεροι και ποιοτικότεροι υπάλληλοι θα επιβραβεύονται . Η μεταρρύθμιση θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με ένα ποσό της τάξεως των 9 εκατ. ευρώ, ενώ ένα επιπλέον ποσό θα συνεισφέρει και ο κρατικός προϋπολογισμός. 

To μοντέλο αυτό ήδη λειτουργεί στο project των εκκρεμών συντάξεων ενώ και το νέο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ προβλέπει επέκταση της στοχοθεσίας και των bonus και σε άλλες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εκτός των υπηρεσιών εκκαθάρισης συντάξεων. 

To χρονοδιάγραμμα

Σε πρώτη φάση το νέο σύστημα θα λειτουργήσει πιλοτικά για το 2022 ,με αυτό τον τρόπο θα εξεταστεί εάν το σύστημα των bonus μπορεί να δώσει καλύτερα αποτελέσματα δουλειάς. Σε δεύτερη φάση και εάν αποδειχθεί πως όντως οι υπάλληλοι εργάζονται καλύτερα όταν υπάρχουν χρηματικά κίνητρα τότε ο μηχανισμός θα γίνει μόνιμος, αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Έτσι το 2023 και το 2024 θα υπάρχουν κονδύλια περαιτέρω για την εφαρμογή του bonus-system στο Δημόσιο. 

Στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε σήμερα πως με το σύστημα αυτό «δεν ψάχνουμε να βρούμε έναν ακόμη τρόπο παροχής επιδομάτων» αλλά η κίνηση αυτή καλύπτει και την ανάγκη διορθωτικών κινήσεων στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Η ίδια πηγή μάλιστα, όσο αναφορά τις διορθωτικές κινήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπάλληλων ανέφερε πως στην κατεύθυνση αυτή θα συνεισφέρει και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στο Δημόσιο από το 2023. 

Πηγή: moneyreview.gr