Στις 14 Μαρτίου κρίνεται στο ΣτΕ ο διαγωνισμός για τις ταυτότητες

Στις 14 Μαρτίου κρίνεται στο ΣτΕ ο διαγωνισμός για τις ταυτότητες

Πρόκειται για έργο ύψους 515 εκατ. ευρώ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Δευτέρα 14 Μαρτίου θα κριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η πορεία του μειοδοτικού διαγωνισμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ύψους 515 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος εντύπων ασφαλείας (ΟΠΣΕΑ), συμπεριλαμβανομένης της νέας ταυτότητας – κάρτας πολίτη που θα αντικαταστήσει, μεταξύ άλλων, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ.  

Στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έχουν καταθέσει προσφυγές οι τρεις κοινοπραξίες που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, στην αποσφράγιση, δηλαδή, των οικονομικών προσφορών. Όπως και τα δύο σχήματα, η γαλλική Idemia με τη Neurosoft και η Inform Λύκος (Austria Card) με το Γαλλικό Εθνικό Τυπογραφείο (Imprimerie Nationale) των οποίων, για τυπικούς λόγους, οι προσφορές δεν εγκρίθηκαν κατά το στάδιο της τεχνικής αξιολόγησης.

Η συζήτηση των προσφυγών των τριών ενώσεων εταιρειών, της γερμανικής Veridos –της οποίας θυγατρική είναι η Veridos Matsoukis– με την Cosmote και την Byte, της γαλλικής Thales με τη Unisystems και την ιαπωνική Toppan και του βελγικού ομίλου Zetes με τη Space Hellas και την ουγγρική εταιρεία Any όσο και των δύο σχημάτων που δεν πέρασαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί, προχθές, Δευτέρα. Η εκδίκαση όμως, αναβλήθηκε για τις 14 Μαρτίου, οπότε, κατά πληροφορίες, θα συζητηθούν στο ΣτΕ, σε μία δικάσιμο, όλες οι προσφυγές για να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου εκτιμάται, εάν δεν υπάρξουν ανατροπές, ότι θα διαδεχτεί η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών και η ανάδειξη του μειοδότη, ώστε το έργο να ξεκινήσει να υλοποιείται.

Στον διαγωνισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχαν προσκληθεί, αρχικά, να συμμετάσχουν 26 εταιρείες απ’ όλο τον κόσμο. Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2020 προσφορές κατέθεσαν κοινοπραξίες εταιρειών, οι οποίες δεν είχαν ανακοινωθεί επισήμως επειδή ο διαγωνισμός θεωρείται διαβαθμισμένος. Η πρόοδος υλοποίησης του έργου είναι αργή, με τον Στέφανο Μάνο να έχει αναφέρει σε άρθρο του στην Καθημερινή ότι η καθυστέρηση συμβασιοποίησης του project οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό βρίσκεται υπό την ευθύνη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το λανσάρισμα της νέας έκδοσης της εφαρμογής «COVID Free GR Wallet» από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που επιτρέπει την αποθήκευση και της ταυτοπροσωπίας, αποτέλεσε τον προπομπό της δρομολογούμενης ψηφιακής ταυτότητας.

Πηγή: Moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή