Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έκδοση προσωρινής άδειας εγκατάστασης μπορούν να αιτούνται πλέον οι αλλοδαπές εταιρείες που εγκαθίστανται στην Ελλάδα μέσω γραφείου του α.ν. 89/67. Η προσωρινή άδεια δύναται να χορηγείται εντός 15 ημερών από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στο καθεστώς του α.ν. 89/67 κατόπιν ειδικού αιτήματος της αλλοδαπής εταιρείας. Αυτή έχει ισχύ μέχρι την έκδοση της οριστικής άδειας και βάσει αυτής η εταιρεία μπορεί να προβεί στις απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες ενώπιον φορολογικών και άλλων αρχών και να ξεκινήσει άμεσα τη δραστηριότητά της. Συνεπώς, με την εισαγωγή της δυνατότητας χορήγησης προσωρινής άδειας το υφιστάμενο πλαίσιο αδειοδότησης ενισχύεται και αποκτά ταχύτητα, αφού μια αλλοδαπή εταιρεία μπορεί πλέον να εγκαθίσταται άμεσα στην Ελλάδα επωφελούμενη από τα βασικά πλεονεκτήματα των εταιρειών του α.ν. 89/67, τα οποία παραμένουν ως έχουν: α) τα φορολογητέα κέρδη τους προκύπτουν ως σταθερό ποσοστό των δαπανών τους, β) το περιθώριο κέρδους των ενδοομιλικών τους συναλλαγών εγκρίνεται εκ των προτέρων από το υπουργείο Ανάπτυξης, γ) το αλλοδαπό προσωπικό τους φορολογείται μόνο για τα εισοδήματα που προκύπτουν στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία για τη σύναψη Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας καθώς και σύμβασης προστασίας των επενδύσεων. Η σύναψη της εν λόγω ΣΑΔΦ αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών και θα δώσει τη δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γείτονα χώρα να βελτιώσουν τη θέση τους, ενώ παράλληλα θα υποβοηθήσει την αύξηση της ελληνικής παρουσίας στη χώρα. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η αποφυγή της διπλής φορολογίας συμβάλλοντας σημαντικά στη διακίνηση προϊόντων, υπηρεσιών και επενδυτικών κεφαλαίων, δημιουργείται πλαίσιο σταθερότητας και ασφάλειας για την ανάπτυξη διεθνών οικονομικών δραστηριοτήτων, και, τέλος, διασφαλίζεται η οικονομική διαφάνεια στον τομέα της ανταλλαγής οικονομικών και φορολογικών πληροφοριών.

Παύθηκε η ισχύς των διατάξεων της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας. Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας που έλαβε χώρα πέρυσι, η Σουηδία προχώρησε σε μονομερή καταγγελία των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με την Ελλάδα και την Πορτογαλία, θεωρώντας ότι και οι δύο χώρες έχουν εισαγάγει προνομιακά φορολογικά πλαίσια τα οποία προβλέποντας πολύ χαμηλό ή μηδενικό φόρο ευνοούν τη μετακίνηση Σουηδών πολιτών προς τις εν λόγω χώρες (ενδεικτικά αναφέρεται το καθεστώς εναλλακτικής φορολόγησης συντάξεων αλλοδαπής).

Επιστρέφεται φόρος εισοδήματος που τυχόν καταβλήθηκε από φορολογούμενο λόγω πλάνης του ως προς τη δηλωθείσα φορολογητέα ύλη. Αυτό έκρινε η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών με πρόσφατη απόφασή της, συμμορφούμενη με πάγια νομολογία του ΣτΕ σχετική με τις αρχές που διέπουν την τροποποίηση φορολογικών δηλώσεων. Η εν λόγω απόφαση αφορούσε φορολογουμένη που εισέπραξε αποδοχές λόγω παρελθούσας απασχόλησης και υπέβαλε εκ παραδρομής τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος σε έτος διαφορετικό από αυτό στο οποίο έπρεπε να δηλωθεί το συγκεκριμένο εισόδημα. Στη συνέχεια, αντιλαμβανόμενη το λάθος της, προέβη σε νέα τροποποιητική φορολογική δήλωση καταχωρίζοντας τα ανωτέρω εισοδήματα στο ορθό έτος. Κατά συνέπεια, επιβαρύνθηκε διπλά με φόρο εισοδήματος για το ίδιο εισόδημα λόγω πλάνης. Κατόπιν άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής από την πλευρά της, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών απεφάνθη ότι δικαιούται επιστροφή του αχρεωστήτως καταβληθέντος φόρου, ανατρέποντας έτσι τη δεσμευτικότητα της αρχικώς υποβληθείσας τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης κατά το μέρος που εξέλιπε η σχετική φορολογική υποχρέωση της προσφεύγουσας (ΔΕΔ Α 3997/2021).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή