«Κλειδί» η Ρεβυθούσα για την ενεργειακή επάρκεια

«Κλειδί» η Ρεβυθούσα για την ενεργειακή επάρκεια

Μήνυμα για την ετοιμότητα της χώρας να αντιμετωπίσει ακόμη και το χειρότερο σενάριο μιας πλήρους διακοπής τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία έστειλε χθες από τις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα για την ετοιμότητα της χώρας να αντιμετωπίσει ακόμη και το χειρότερο σενάριο μιας πλήρους διακοπής τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία έστειλε χθες από τις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Με δηλώσεις του εξήρε τον ρόλο της Ρεβυθούσας στη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, ζήτημα που ανέδειξε σε προτεραιότητα της κυβέρνησης και επισήμανε τον κρίσιμο ρόλο του LNG για τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικές τις συμπληρωματικές επενδύσεις για την αύξηση της αποθηκευτικής δυναμικότητας της Ρεβυθούσας που σχεδιάζει ο ΔΕΣΦΑ και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη και για το χειρότερο σενάριο μιας πλήρους διακοπής τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία – και θα είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε και αυτό το ενδεχόμενο». Η Ρεβυθούσα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν η κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του έτους, καλύπτοντας το 43,23% των συνολικών εισαγωγών, ποσότητες που υποκατέστησαν ρωσικό αέριο. Τον Απρίλιο, μάλιστα, η ΔΕΠΑ έχει μηδενίσει πλήρως τις εισαγωγές ρωσικού αερίου, χωρίς να διαταραχθεί η ομαλή τροφοδοσία της χώρας. Κύκλοι της ΔΕΠΑ που επιβεβαιώνουν τις σχετικές πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η απόφαση τελεί στο πλαίσιο διαχείρισης του χαρτοφυλακίου της και εξηγούν ότι η ζήτηση τον Απρίλιο είναι χαμηλή λόγω των χαμηλών φορτίων ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες καλύπτονται σε μεγάλο ποσοστό και από εισαγωγές. Ως εκ τούτου, η ΔΕΠΑ βάζει κατά προτεραιότητα στο σύστημα το αζερικό αέριο του Tap, που είναι υποχρεωμένη να παραλαμβάνει ημερησίως βάσει της σύμβασης με την κοινοπραξία του αγωγού και αναγκαστικά LNG για να μπει στη Ρεβυθούσα το επόμενο καράβι.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ Ρίτα Γκάλι για το έργο της προσθήκης νέας αποθήκης που θα αυξήσει τη δυναμικότητα της Ρεβυθούσας από 225.000 κυβικά μέτρα σε περισσότερα από 380.000 κυβικά μέτρα, αλλά και για την ενίσχυση της δυνατότητας του ρυθμού επαναεριοποίησης κατά 12%, αναβαθμίζοντας το δίκτυο. Ο πρωθυπουργός φέρεται να έδωσε οδηγίες για επίσπευση των διαδικασιών. Ο ΔΕΣΦΑ απηύθυνε πάντως μια ημέρα πριν αίτημα διαθεσιμότητας FSU στη διεθνή αγορά για ενοικίαση για διάστημα 18 μηνών.

Επισπεύδονται τα σχέδια ενίσχυσης της δυναμικότητας των εγκαταστάσεων του τερματικού σταθμού LNG.

«Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να πετύχουμε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές, για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας για μια ακόμη φορά ότι το πρόβλημα έκρηξης των τιμών στην ενέργεια είναι εισαγόμενο και απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Επανέλαβε επίσης τη δέσμευση της κυβέρνησης να στηρίζει τους καταναλωτές μέσα από ένα σχήμα επιδοτήσεων που θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα, καθώς επίσης και ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση η κυβέρνηση θα λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα, ώστε να απορροφήσει όσο μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό είναι δυνατό και επιτρεπτό από τα δημοσιονομικά περιθώρια, είπε.

Χθες, εξάλλου, με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Ιωάννη Τσακίρη εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία 2014-2020» το έργο κατασκευής της νέας προβλήτας Small Scale LNG στον σταθμό της Ρεβυθούσας. Η προβλήτα θα εξυπηρετεί τον ελλιμενισμό πλοίων μεταφοράς LNG μικρής χωρητικότητας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή