Ρυθμό ανάπτυξης 2,5%-3% για φέτος προβλέπει τώρα το ΙΟΒΕ

Ρυθμό ανάπτυξης 2,5%-3% για φέτος προβλέπει τώρα το ΙΟΒΕ

Το δυσμενές σενάριο του ΙΟΒΕ του περασμένου Ιανουαρίου είναι πλέον το βασικό του σενάριο για την οικονομία, καθώς ο πόλεμος που μεσολάβησε επιδείνωσε δραστικά την εικόνα, εκτινάσσοντας τον πληθωρισμό και ανακόπτοντας την ανάκαμψη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δυσμενές σενάριο του ΙΟΒΕ του περασμένου Ιανουαρίου είναι πλέον το βασικό του σενάριο για την οικονομία, καθώς ο πόλεμος που μεσολάβησε επιδείνωσε δραστικά την εικόνα, εκτινάσσοντας τον πληθωρισμό και ανακόπτοντας την ανάκαμψη.

Ετσι, προβλέπει τώρα ρυθμό ανάπτυξης 2,5%-3%, με βάση τις παραδοχές ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μετά το δεύτερο τρίμηνο, το ενεργειακό κόστος θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο (πετρέλαιο Brent +30%-35%), o τουρισμός θα ενισχυθεί αλλά λιγότερο από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού, περιοριζόμενος στο 70%-75% των εσόδων του 2019, και δεν θα επανέλθουν γενικευμένα μέτρα κατά της πανδημίας. Το εναλλακτικό σενάριο του ΙΟΒΕ, που παρουσίασε χθες στο πλαίσιο της τριμηνιαίας έκθεσής του, προβλέπει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, 3,5%-4% (όχι πάντως τόσο υψηλό όσο προέβλεπε το βασικό του σενάριο του Ιανουαρίου, δηλαδή 4,5%-5%), με βάση παραδοχές ότι ο πόλεμος θα λήξει εντός του δευτέρου τριμήνου, το ενεργειακό κόστος θα είναι χαμηλότερο από αυτό του βασικού σεναρίου (πετρέλαιο Brent +20%-25%) και ο τουρισμός θα ενισχυθεί σημαντικά. Οσο για τον πληθωρισμό, το ΙΟΒΕ τον βλέπει πλέον στο 7%-7,8% στο βασικό του σενάριο (εναρμονισμένος δείκτης) και στο 6,2%-6,8% στο εναλλακτικό του (και ευνοϊκότερο). Πρόκειται για εκτίμηση υψηλότερη από κάθε άλλη που έχει πρόσφατα διατυπωθεί, αφού το υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι θα ανεβάσει την πρόβλεψή του μεταξύ 5% και 6% στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβάλει τις επόμενες ημέρες στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ προέβλεψε μόλις χθες πληθωρισμό 4,5%.

Στο βασικό σενάριο της τριμηνιαίας έκθεσης ο πληθω-ρισμός θα κυμανθεί στο 7%-7,8%.

Με ναρκοπέδιο χαρακτήρισε την παγκόσμια οικονομία, παρουσιάζοντας την έκθεση, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, χτυπώντας προειδοποιητικά καμπανάκια για τις ιδιαίτερες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο αυτό. «Η επιστροφή σε βαθιά δίδυμα ελλείμματα κατά την πανδημία», είπε, «και η επί μακρόν υστέρηση σε παραγωγικές επενδύσεις και εξαγωγές υψηλής καινοτομίας, αποτελούν λόγους για εγρήγορση και μέσα στη νέα κρίση».

«Για μια οικονομία με συστηματικό έλλειμμα θεσμικής λειτουργίας, παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, που πρέπει να ξεπεράσει πληγές από τις προηγούμενες κρίσεις, η πρόκληση είναι τεράστια». Ο κ. Βέττας επεσήμανε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να επαφίεται αποκλειστικά στη συμπόρευση με την Ευρώπη, καθώς το ευρωπαϊκό πλαίσιο σταθερότητας αμφισβητείται. Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση για τα περιθώρια διεύρυνσης του ελλείμματος προκειμένου να ληφθούν μέτρα στήριξης, προειδοποίησε ότι μια τρίτη χρονιά μεγάλων ελλειμμάτων θα δημιουργήσει ερωτήματα, μήπως η Ελλάδα είναι τελικά μια χώρα μόνιμων ελλειμμάτων. Αναγνώρισε την ανάγκη στήριξης, αλλά είπε ότι αυτή πρέπει να είναι «όσο πιο μαζεμένη γίνεται», καθώς «δεν είναι η ώρα να μοιράζουμε λεφτά». Τόνισε δε ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι και θέμα εθνικής ανεξαρτησίας, ώστε να μπορεί η Ελλάδα να στηρίζεται στις δυνάμεις της, καθώς η Ε.Ε. μπορεί κι αυτή να πιεστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή