Ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση τέλους επιτηδεύματος

Ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση τέλους επιτηδεύματος

Σταδιακά βήματα για το «κούρεμα» ή την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος κάνει η κυβέρνηση, με στόχο να τονώσει ελευθέρους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι απαλλασσόμενοι (όπως για παράδειγμα οι αγρότες) από το τέλος επιτηδεύματος, από το οποίο η κυβέρνηση εισπράττει ετησίως το ποσό των 350 εκατ. ευρώ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταδιακά βήματα για το «κούρεμα» ή την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος κάνει η κυβέρνηση, με στόχο να τονώσει ελευθέρους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι απαλλασσόμενοι (όπως για παράδειγμα οι αγρότες) από το τέλος επιτηδεύματος, από το οποίο η κυβέρνηση εισπράττει ετησίως το ποσό των 350 εκατ. ευρώ. Στη λίστα των απαλλασσομένων αλλά υπό προϋποθέσεις εισέρχονται και οι καλλιτέχνες.

Διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει την ολική απαλλαγή για τα φορολογικά έτη 2022, 2023 και 2024 από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος σε καλλιτέχνες και χειροτέχνες οι οποίοι είχαν κλείσει τα βιβλία τους από την έναρξη της οικονομικής κρίσης (1.1.2010) έως την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου, εφόσον προβούν εκ νέου σε έναρξη επιτηδεύματος.

Παράλληλα προβλέπεται μερική απαλλαγή για τα φορολογικά έτη 2022, 2023 και 2024 από το τέλος επιτηδεύματος για όσους έχουν ενεργή δραστηριότητα σε έναν από τους ΚΑΔ καλλιτεχνών – χειροτεχνών, οι οποίοι θα καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση. Συγκεκριμένα, για τους ανωτέρω περιορίζεται το τέλος από τα 650 ευρώ στα 400 ευρώ.

Για ποιες κατηγορίες καλλιτεχνών καταργείται και για ποιες μειώνεται στα 400 ευρώ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι όλα εξαρτώνται από τον δημοσιονομικό χώρο, επισημαίνοντας ότι σε πρώτη φάση η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους (ιδιωτικό τομέα, συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους). Ωστόσο, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» από το 2023 και μετά.

Η κατάργηση-μείωση συστήνεται και από τις Βρυξέλλες, που υποστηρίζουν την επανεξέτασή του, καθώς θα μπορούσε να βελτιώσει τη δομή της φορολογικής επιβάρυνσης των αυτοαπασχολουμένων, να ενθαρρύνει την εθελοντική φορολογική συμμόρφωση και να στηρίξει τις επενδύσεις.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι: «Για τους μεμονωμένους επιχειρηματίες, η Ελλάδα εφαρμόζει ετήσιο τέλος ύψους 650 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν παράγουν κέρδη ή όχι και πέραν του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και άλλων φόρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολύ υψηλούς πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις με χαμηλό τζίρο και λειτουργεί ως εμπόδιο για την είσοδο στην αγορά νέων επιχειρήσεων».

Το τέλος σήμερα διαμορφώνεται σε 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και 650 ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή