Παραμένει ο στόχος έκδοσης πράσινου ομολόγου φέτος

Παραμένει ο στόχος έκδοσης πράσινου ομολόγου φέτος

Ο στόχος για την έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου στην ιστορία του ελληνικού Δημοσίου εντός του 2022 παραμένει, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές δεδομένων των σημερινών συνθηκών στις αγορές, διεμήνυσαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο στόχος για την έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου στην ιστορία του ελληνικού Δημοσίου εντός του 2022 παραμένει, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές δεδομένων των σημερινών συνθηκών στις αγορές, διεμήνυσαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Δημήτρης Τσάκωνας.

Σε ομιλία του στο συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με τίτλο «Το μέλλον της βιώσιμης χρηματοδότησης», ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως η έκδοση πράσινου ομολόγου εντάσσεται στον σχεδιασμό και στην υιοθέτηση μιας σειράς δράσεων και παρεμβάσεων του υπουργείου Οικονομικών για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου βιώσιμης χρηματοδότησης και πράσινης ανάπτυξης, και η έκδοσή του θα προχωρήσει υπό την προϋπόθεση ύπαρξης των κατάλληλων οικονομικών συνθηκών. Οπως άλλωστε επισήμανε, σε ό,τι αφορά την προώθηση της πράσινης οικονομίας οι επενδύσεις του «Ελλάδα 2.0» επικεντρώνονται στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, δεδομένου ότι το 37% των δαπανών τους αφορά το κλίμα και το 20% την προώθηση της ψηφιακής μετάβασης των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Υπό την προϋπόθεση ύπαρξης των κατάλληλων οικονομικών συνθηκών.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως ο αναπροσανατολισμός των ιδιωτικών κεφαλαίων σε πιο βιώσιμες επενδύσεις προϋποθέτει επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και θέσπιση ενός σύγχρονου πλαισίου βιώσιμης χρηματοδότησης. Σε μια περίοδο, μάλιστα, που το ύψος των «κόκκινων» δανείων μειώθηκε σημαντικά, ενώ η ρευστότητα βελτιώθηκε αισθητά. «Ενδεικτικά, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά περίπου 42 δισ. μεταξύ Ιουνίου 2019 και Απριλίου 2022, και διαμορφώθηκαν στα 178 δισ.

Ο κ. Τσάκωνας μιλώντας σε πάνελ του ίδιου συνεδρίου σημείωσε πως η έκδοση του πράσινου ομολόγου έχει καθυστερήσει, καθώς υπάρχει κίνδυνος να «καεί» λόγω των τρεχουσών δύσκολων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στις αγορές. Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ τόνισε πως η Ελλάδα διατηρεί τον στόχο αυτής της έκδοσης για το 2022 –και έχει ήδη δώσει εντολή σε έναν primary dealer να σχεδιάσει τη δομή του πράσινου ομολόγου– καθώς θα βελτιωθεί το brand name της χώρας στις αγορές, θα βοηθήσει στην ενίσχυση της επενδυτικής βάσης, και –εάν είναι επιτυχής– θα οδηγήσει σε καλύτερο κόστος χρηματοδότησης. Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με το πράσινο ομόλογο εκτιμάται ότι θα γίνει το φθινόπωρο, με τη Société Générale να προβλέπει ότι θα είναι 10ετούς ή 15ετούς διάρκειας και ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή