Oι προκλήσεις της νέας εποχής

Oι προκλήσεις της νέας εποχής

Μεγάλες αλλαγές στις επιχειρήσεις φέρνει η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, οι οποίες όμως, στην προσπάθειά τους να μετασχηματιστούν, έρχονται αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις. Aυτό επισήμαναν στελέχη της αγοράς κατά την τοποθέτησή τους στο συνέδριο «Technology Summit Shaping the Digital Transition», που διοργάνωσε χθες το Money Review

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες αλλαγές στις επιχειρήσεις φέρνει η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, οι οποίες όμως, στην προσπάθειά τους να μετασχηματιστούν, έρχονται αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις. Aυτό επισήμαναν στελέχη της αγοράς κατά την τοποθέτησή τους στο συνέδριο «Technology Summit Shaping the Digital Transition», που διοργάνωσε το Money Review.

«Η υγειονομική κρίση στη λιανική επιτάχυνε τη μετάβαση των καταναλωτών προς τα εναλλακτικά κανάλια, έμαθαν τον κόσμο να έρχεται σε επαφή με τις εταιρείες με διαφορετικό τρόπο», τόνισε κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο ο Γιάννης Βασιλάκος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dixons Douth East Europe. «Η νέα πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι πώς θα ενορχηστρώσουμε τα καταναλωτικά ταξίδια και το last mile για να εξυπηρετήσουμε τον πελάτη, να διαμορφώνει ο πελάτης από μόνος του τα ταξίδια και πώς μέσα από την τεχνολογία θα μπορέσουμε να πετύχουμε όχι μόνο καλύτερη εξυπηρέτηση, αλλά και οι εταιρείες να το κάνουν με χαμηλότερο κόστος», υπογράμμισε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του.

«H πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο δημόσιος τομέας έκανε ένα ψηφιακό άλμα», σχολίασε ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, αναφέροντας μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος όπως ο πληθωρισμός αλλά και η δυσκολία εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού. «Το μεγαλύτερο θέμα είναι ο πληθωρισμός. Αυτή τη στιγμή όλοι, ακόμη και οι κυβερνήσεις, κοιτάνε πώς να βοηθήσουν τον κόσμο», επισήμανε, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει ακόμη ένα ζήτημα, η εύρεση ταλέντου. «Υπάρχει ανεργία 12%, ενώ υπάρχουν εταιρείες στην τεχνολογία που ψάχνουν κόσμο και δεν βρίσκουν». Στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Interamerican αναφέρθηκε ο Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, φιλοδοξώντας «σε 3-4 χρόνια να γίνουμε ψηφιοποιημένοι 100% και να παρέχουμε υπηρεσίες 24/7». «Εχουμε μετασχηματίσει τον οργανισμό τουλάχιστον τρεις φορές», είπε με τη σειρά του ο δρ Ιωάννης Μερτζάνης, διευθύνων σύμβουλος της Space Hellas. Το ζήτημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού έθιξε και ο ίδιος, τονίζοντας πως «πρέπει να δούμε το ανθρώπινο δυναμικό, πώς θα αξιοποιηθεί, πώς θα δώσουν στους νέους μηχανικούς ένα όραμα, χωρίς να περιορίζουμε την καινοτομία και τη φαντασία». «Η κυβερνοασφάλεια είναι το πιο καυτό θέμα συζήτησης», δήλωσε ο Σπύρος Πουλίδας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της IBM Ελλάδας & Κύπρου, υπογραμμίζοντας πως «αν όλοι δεχόμαστε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι η μοναδική τεχνολογία που θα δώσει σωστές λύσεις, η απάντηση είναι, ναι, αρκεί να λύσουμε την πολυπλοκότητα των δεδομένων».

Είναι απαραίτητο για την ελληνική επιχείρηση να μετασχηματιστεί ψηφιακά, ώστε να γίνει ανταγωνιστική.

Την άποψη ότι «οι ψηφιακές υποδομές είναι το βασικό θεμέλιο όπου στηρίζεται η οικονομία», εξέφρασε από το βήμα του συνεδρίου ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, chief officer στρατηγικής, μετασχηματισμού και παρόχων ομίλου ΟΤΕ, τονίζοντας πως το «επενδυτικό μας πλάνο είναι πάνω από 3 δισ. για τα επόμενα χρόνια». «Είναι απαραίτητο για την ελληνική επιχείρηση να μετασχηματιστεί ψηφιακά, ώστε να γίνει ανταγωνιστική», ανέφερε ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της DIS, ενώ, στο ίδιο πάνελ, ο Κωνσταντίνος Φατόλας, διευθυντής πληροφορικής, Mytilineos Group, παραδέχθηκε ότι την εποχή της Μεγάλης Παραίτησης η εύρεση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού έχει καταστεί πιο σημαντική και από την ύπαρξη χρηματοδότησης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή