Φωτιές και ξηρασία απειλούν την οικονομία

Φωτιές και ξηρασία απειλούν την οικονομία

Δημοσιονομικό «καμπανάκι» χτυπάει η Moody’s για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιώντας πως οι φωτιές και οι ξηρασίες θα ενισχύσουν τον πληθωρισμό και τις κρατικές δαπάνες, θα πλήξουν τον τουρισμό και θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη, εξελίξεις που είναι πιστωτικά αρνητικές για τις πιο εκτεθειμένες χώρες, όπως η Ελλάδα

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοσιονομικό «καμπανάκι» χτυπάει η Moody’s για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιώντας πως οι φωτιές και οι ξηρασίες θα ενισχύσουν τον πληθωρισμό και τις κρατικές δαπάνες, θα πλήξουν τον τουρισμό και θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη, εξελίξεις που είναι πιστωτικά αρνητικές για τις πιο εκτεθειμένες χώρες, όπως η Ελλάδα.

Οπως σημειώνει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης, τις τελευταίες εβδομάδες οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ξηρασίες στην Ευρώπη οδήγησαν σε πυρκαγιές στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ιταλία και την Ελλάδα, ενώ στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι καμένες εκτάσεις αγγίζουν πλέον ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 4,5 εκατ. στρέμματα. Η ξηρασία, όπως προσθέτει, οδηγεί επίσης σε σοβαρές ελλείψεις νερού, ιδιαίτερα στη Νότια Ευρώπη, ενώ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδόν το ήμισυ της Ε.Ε. κινδυνεύει από ξηρασία. Βραχυπρόθεσμα αυτές οι συνθήκες θα αποδυναμώσουν τη γεωργική παραγωγή και παρ’ όλο που ο αγροτικός τομέας αντιπροσωπεύει μικρό μερίδιο της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στις περισσότερες χώρες (1,85% στη Γαλλία, 2,18% στην Ιταλία, 2,54% στην Πορτογαλία, 3,02% στην Ισπανία και 4,46% στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του 2021), η μείωση της παραγωγής θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στις τιμές των τροφίμων.

Εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ξηρασίες έχουν επίσης μειώσει την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης. Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων θα ασκήσουν περαιτέρω πίεση στον πληθωρισμό και θα διαβρώσουν τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες με τη σειρά τους θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη, όπως προειδοποιεί η Moody’s.

Θα ενισχύσουν πληθωρισμό και κρατικές δαπάνες, θα πλήξουν τον τουρισμό και θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη, σημειώνει η Moody’s.

Οι κυβερνήσεις θα επιβαρυνθούν επίσης με πρόσθετο κόστος για την κατάσβεση πυρκαγιών και την αναδάσωση. Οι πυρκαγιές του περασμένου έτους στην Ελλάδα, όπως σημειώνει για παράδειγμα ο οίκος, κόστισαν στην κυβέρνηση 500 εκατ. ευρώ ή 0,3% του ονομαστικού ΑΕΠ. Η Ε.Ε. είπε επίσης ότι βρίσκεται σε συνομιλίες για την αγορά περισσότερων πυροσβεστικών αεροπλάνων. Οι κυβερνήσεις είναι επίσης πιθανό να χρειαστεί να επεκτείνουν τα μέτρα στήριξης στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Ενώ αυτά τα κόστη παραμένουν διαχειρίσιμα βραχυπρόθεσμα, η αναμενόμενη αύξηση του αριθμού, της έντασης και της διάρκειας των ξηρασιών και των πυρκαγιών τα επόμενα χρόνια πιθανότατα θα έχει πιο μακροπρόθεσμες πιστωτικά αρνητικές επιπτώσεις, επισημαίνει η Moody’s. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε ότι η εντατικοποίηση των ακραίων φαινομένων θα παρουσιάσει πρόσθετο ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 4,5% του ΑΕΠ στην Ισπανία, 2,1% στην Πορτογαλία, 1,7% στην Ιταλία και 1,2% στη Γαλλία.

Παράλληλα, κατά τη Moody’s, οι ξηρασίες και οι πυρκαγιές θα έχουν σημαντικές συνέπειες για τον τουρισμό, ο οποίος αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, 18% στην Πορτογαλία, 15% στην Ισπανία, 13% στην Ιταλία και 9% στη Γαλλία. Ως εκ τούτου, η αυξημένη έκθεση στον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής είναι πιθανό να συμβάλει στη διάβρωση της δημοσιονομικής και οικονομικής τους ισχύος.

Η άνοδος της θερμοκρασίας είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει κοινωνικούς κινδύνους μέσω των επιπτώσεων στην υγεία. Η Ισπανία και η Πορτογαλία κατέγραψαν πάνω από 1.000 θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη έως τις 19 Ιουλίου, ενώ οι πυρκαγιές σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη είναι η κύρια αιτία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Αυτές οι ευπάθειες αντικατοπτρίζονται στις χαμηλές αξιολογήσεις που δίνει ο οίκος στο περιβαλλοντικό και κοινωνικό προφίλ της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, καθώς και στις βαθμολογίες με βάση τα κριτήρια ESG.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή