Αλμα των καταθέσεων, αύξηση των χορηγήσεων τον Ιούνιο

Αλμα των καταθέσεων, αύξηση των χορηγήσεων τον Ιούνιο

Η πιστωτική επέκταση προς επιχειρήσεις ανήλθε στο 10% σε ετήσια βάση

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτίναξη των καταθέσεων κατά 2,7 δισ. ευρώ με παράλληλη γενναία αύξηση των χορηγήσεων κατά 2 δισ. ευρώ καταγράφουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τον Ιούνιο, «τρέχοντας» με ρυθμό αύξησης κατά 6,9% και 4,5% αντίστοιχα. Σε δηλώσεις του ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας απέδωσε την αύξηση των καταθέσεων στην «υψηλή οικονομική ανάπτυξη, λόγω του τουρισμού και των επιδοτήσεων που η κυβέρνηση συνεχίζει και δίνει», όπως σημείωσε, αλλά και στο γεγονός ότι «οι τράπεζες έχουν αρχίσει και δανείζουν πια τις επιχειρήσεις».

Τα στοιχεία της ΤτΕ επιβεβαιώνουν τη σημαντική αύξηση των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις, η πιστωτική επέκταση προς τις οποίες ανήλθε στο 10% σε ετήσια βάση (το 4,5% αναφέρεται στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή μαζί με τα νοικοκυριά), επίπεδο που είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων ετών, ξεπερνώντας ακόμη και τα επίπεδα που είχαν σημειωθεί κατά την πανδημία, όταν οι τράπεζες συνεπικουρούμενες και από τα δάνεια της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, άνοιξαν την κάνουλα της ρευστότητας για τη στήριξη της οικονομίας. Η καθαρή ροή χρηματοδότησης, δηλαδή οι καθαρές δανειοδοτήσεις αφού αφαιρεθούν οι αποπληρωμές δανείων, ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα έναντι 577 εκατ. ευρώ τον Μάιο και 607 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.

Η ισχυρή πιστωτική επέκταση, η μεγαλύτερη της τελευταίας 10ετίας, επιβεβαιώνει ότι οι τράπεζες έχουν ανοίξει τις πιστωτικές γραμμές με χρηματοδοτήσεις μεγάλων projects, που ευνοούνται με την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ το γεγονός ότι έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο εξυγίανσης των ισολογισμών τους, βοηθάει και στην άνοδο των υπολοίπων δανείων, που μέχρι πρόσφατα μειώνονταν λόγω των πωλήσεων και των τιτλοποιήσεων δανείων.

Αλμα των καταθέσεων, αύξηση των χορηγήσεων τον Ιούνιο-1

Στη μεγάλη αύξηση των επιχειρηματικών χορηγήσεων αποδίδεται άλλωστε και η άνοδος των καταθέσεων των επιχειρήσεων, που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ ανήλθε στα 2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, ενώ μικρότερη της τάξης των 721 εκατ. ευρώ ήταν η άνοδος των καταθέσεων των νοικοκυριών, το εισόδημα των οποίων ενισχύθηκε και από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκταμίευση από τις τράπεζες δανείων καταγράφεται σε πρώτη φάση ως αύξηση των καταθέσεων έως ότου αυτές αναλωθούν και γίνουν επενδύσεις ή δαπάνες προς προμηθευτές και έτσι η ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων λειτουργεί ως συγκοινωνούν δοχείο με τις καταθέσεις. Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων εκτινάχθηκαν στα 45,8 δισ. ευρώ –επίπεδο ρεκόρ 10ετίας– και των νοικοκυριών στα 136,5 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων εκτινάχθηκαν στα 45,8 δισ. ευρώ –επίπεδο ρεκόρ 10ετίας– και των νοικοκυριών στα 136,5 δισ. ευρώ.

Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι ο τουρισμός, η καλή πορεία του οποίου έχει δημιουργήσει ισχυρή ρευστότητα στην οικονομία ενισχύοντας το εισόδημα τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων, στηρίζοντας άλλωστε και την ανάπτυξη της χώρας, παρά τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η γεωπολιτική κρίση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες, και δη οι τέσσερις συστημικές, έχουν δεσμευθεί στα επιχειρησιακά τους πλάνα για ισχυρή πιστωτική μεγέθυνση και τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου επιβεβαιώνουν ότι ο στόχος για καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 7 δισ. ευρώ το 2022 ενδέχεται και να ξεπεραστεί το τρέχον έτος. «Η ενεργειακή κρίση και η άνοδος των πρώτων υλών έχουν συμπαρασύρει σε αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων και παρά τις προβλέψεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης, προς το παρόν έχει αυξήσει τις ανάγκες για δανεισμό είτε πρόκειται για δάνεια που προορίζονται για κεφάλαια κίνησης είτε για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων», εξηγούν στην «Κ» αρμόδια τραπεζικά στελέχη. Η γενναία αύξηση των χορηγήσεων επιβεβαιώνει επίσης την ισχυρή δυναμική που δίνει στην οικονομία η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, που κινητοποιεί μεγάλα ιδιωτικά projects και οι πόροι του οποίου αναμένεται να αποτελέσουν βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής προοπτικής τα επόμενα χρόνια.

Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ ο συνολικός δανεισμός επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανήλθε στο τέλος Ιουλίου στα 112,8 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 68,4 δισ. ευρώ είναι ο δανεισμός των επιχειρήσεων, ενώ άλλα 39,4 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια προς τα νοικοκυριά και άλλα 4,9 δισ. ευρώ τα δάνεια προς τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις οι πιστώσεις προς τα νοικοκυριά είναι περιορισμένες, καθώς η άνοδος του πληθωρισμού επιδρά αρνητικά στις πρωτοβουλίες για αγορά κατοικίας, με συνέπεια η στεγαστική πίστη, παρά την ανάκαμψη που παρατηρείται στον κλάδο λόγω και της χαμηλής βάσης σύγκρισης, να εξακολουθεί να καταγράφει πιστωτική συρρίκνωση της τάξης του -2,1%, συμπαρασύροντας έτσι και τον συνολικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης του ιδιωτικού τομέα στο 4,5%. Οριακή, την ίδια στιγμή, είναι και η αύξηση της καταναλωτικής πίστης που ενισχύθηκε κατά 0,7%, υποδηλώνοντας συγκράτηση της δαπάνης μέσω καταναλωτικών δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή