Σε Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία ο ταχύτερος ψηφιακός μετασχηματισμός

Σε Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία ο ταχύτερος ψηφιακός μετασχηματισμός

Τρία ευρωπαϊκά κράτη, ένα εξ αυτών η Ελλάδα, κατάφεραν την τελευταία πενταετία να σημειώσουν τη μεγαλύτερη ψηφιακή πρόοδο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ειδικότερα, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πολωνία είναι τα τρία κράτη-μέλη της Ε.Ε. που επιτάχυναν ταχύτερα τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους σε επίπεδο οικονομίας και κοινωνίας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία ευρωπαϊκά κράτη, ένα εξ αυτών η Ελλάδα, κατάφεραν την τελευταία πενταετία να σημειώσουν τη μεγαλύτερη ψηφιακή πρόοδο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ειδικότερα, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πολωνία είναι τα τρία κράτη-μέλη της Ε.Ε. που επιτάχυναν ταχύτερα τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους σε επίπεδο οικονομίας και κοινωνίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του DESI 2022.

Αν και κατέχει μόλις την 25η θέση στην κατάταξη με τα πλέον προηγμένα ψηφιακά κράτη στην Ε.Ε. –επίδοση που είχε και πέρυσι–, η χώρα μας ανήκει στην τριάδα των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν κάνει τη μεγαλύτερη ψηφιακή πρόοδο την τελευταία πενταετία.

Τα τρία κράτη «βελτίωσαν σημαντικά τις βαθμολογίες τους στο πλαίσιο του δείκτη DESI κατά την τελευταία πενταετία, υλοποιώντας βιώσιμες επενδύσεις με ενισχυμένη πολιτική εστίαση στον ψηφιακό τομέα, οι οποίες υποστηρίζονται επίσης από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν σχετικά με τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) για το 2022.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα εξακολουθεί να απέχει πολύ από τη Φινλανδία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία, που κατακτούν και για το 2022 τον τίτλο των ψηφιακών πρωταθλητών της Ε.Ε. Τις αμέσως πιο προηγμένες ψηφιακές οικονομίες στην Ευρώπη έχουν η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Ισπανία.

Στον αντίποδα, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα παρουσιάζουν τις χαμηλότερες βαθμολογίες σύμφωνα με τα στοιχεία του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) για το 2022.

Στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με στοιχεία του DESI 2022.

Τα αποτελέσματα του DESI δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την ψηφιακή ολοκλήρωση της Ευρώπης.

Αντίθετα δείχνουν ότι η Ενωση βρίσκεται ακόμη σε μεγάλη απόσταση από τους φιλόδοξους ψηφιακούς στόχους που έχει θέσει η ίδια η Ε.Ε. για την τρέχουσα δεκαετία. Για παράδειγμα, στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων μόνο το 54% του ευρωπαϊκού πληθυσμού διαθέτει τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες, ενώ το 87% χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Στόχος της πορείας προς την ψηφιακή δεκαετία είναι, έως το 2030, ποσοστό άνω του 80% των πολιτών να διαθέτει τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες. «Η προσδοκία ότι η αυξημένη χρήση ψηφιακών εργαλείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα ωθούσε στον ψηφιακό γραμματισμό δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί», αναφέρει η Κομισιόν.

Η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Σουηδία είναι οι πλέον προηγμένες χώρες όσον αφορά τις δεξιότητες, ενώ η Ρουμανία και η Βουλγαρία παρουσιάζουν σημαντικά κενά.

Κρίσιμη υστέρηση παρουσιάζει η Ευρώπη και στον κομβικό πυλώνα της συνδεσιμότητας. Ενώ η Ε.Ε. έχει πλήρη κάλυψη βασικών ευρυζωνικών υποδομών, το ποσοστό των νοικοκυριών που επωφελείται από σταθερά δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN), τα οποία προσφέρουν ταχύτητες gigabit, φθάνει μόνο στο 70%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή