Η Ελλάδα θα αποπληρώσει νωρίτερα δάνεια της ευρωζώνης ύψους 2,7 δισ. ευρώ

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει νωρίτερα δάνεια της ευρωζώνης ύψους 2,7 δισ. ευρώ

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ελλάδα θα αποπληρώσει για πρώτη φορά νωρίτερα δάνεια ύψους 2,7 δισ. ευρώ που οφείλει στις χώρες της ευρωζώνης από το πρώτο μνημόνιο, δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών την Πέμπτη στο Reuters.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα αποπληρώσει χρέος προς την ευρωζώνη νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Πρόκειται επίσης για κίνηση που στοχεύει στην βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους.

«Σχεδιάζουμε να αποπληρώσουμε νωρίτερα 2,7 δισ. ευρώ των δανείων GLF που λήγουν το 2023», είπε ένας από τους αξιωματούχους στο Reuters, προσθέτοντας ότι η πληρωμή θα γίνει μέχρι τα τέλη του έτους.

«Με αυτόν τον τρόπο θα ομαλοποιήσουμε το προφίλ λήξεων του χρέους μας και θα μειώσουμε τις δανειακές ανάγκες της επόμενης χρονιάς σε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η Ελλάδα έλαβε 53 δισ. ευρώ σε μορφή διακρατικών δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης (GLF) κατά το πρώτο μνημόνιο με τις αποπληρωμές να εκτείνονται μέχρι το 2041. Με αυτή την κίνηση η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει συνολικά 8 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους.

Το οικονομικό επιτελείο προχώρησε νωρίτερα φέτος σε αποπληρωμή των τελευταίων δανείων προς τo ΔΝΤ, δύο έτη νωρίτερα του προγραμματισμένου. Ξεκίνησε να πληρώνει τα GLF το 2020.

Η χώρα διαθέτει ταμειακό απόθεμα 39 δισ. ευρώ και θα μπορούσε να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες για τουλάχιστον δύο χρόνια χωρίς να προσφύγει σε δανεισμό από τις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT