Σταϊκούρας: Να αυξηθούν άμεσα τα επιτόκια καταθέσεων, να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού

Σταϊκούρας: Να αυξηθούν άμεσα τα επιτόκια καταθέσεων, να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ζήτησε από τις τράπεζες να αξιολογηθούν εντός 10 ημερών 12 συγκεκριμένες προμήθειες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα προς τις τράπεζες να αυξήσουν άμεσα και σημαντικά τα επιτόκια καταθέσεων και να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων είναι 0,05% σταθερό. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,26% και είναι 4,86%, απαράδεκτο. Θα πρέπει να κάνουν αύξηση επιτοκίων καταθέσεων άμεσα και σημαντικά, και να μειώσουν το επιτόκιο στα νέα δάνεια».

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός δήλωσε ότι οι επικεφαλής των τραπεζών απάντησαν ότι θα κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. «Επιδιώκουμε αυτό να γίνει άμεσα και γενναία, όχι αύξηση 0,01%… Σε 10 μέρες έχουμε ξανά συνάντηση. Για μένα αυτά εξαντλούνται σε διάστημα 10 ημερών» τόνισε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ζήτησε από τις τράπεζες να αξιολογηθούν εντός 10 ημερών 12 συγκεκριμένες προμήθειες, επισημαίνοντας ότι «χρεώνουν πολύ τους Έλληνες πολίτες, και δεν τους αποδίδουν αυτά που πρέπει». Όπως τόνισε, η κυβέρνηση «έχει κάνει αρκετά για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα. Όχι τους τραπεζίτες, αλλά τους Έλληνες δανειολήπτες και καταθέτες».

Η κυβέρνηση ζητεί μείωση 12 χρεώσεων

Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η «Κ», 12 κατηγορίες χρεώσεων σε συναλλαγές και τραπεζικές υπηρεσίες καλούνται να επανεξετάσουν οι τράπεζες με στόχο τη μείωση των επιβαρύνσεων που πληρώνουν οι πελάτες τους.

Πρόκειται για χρεώσεις που αφορούν τόσο τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως η άμεση αποστολή χρημάτων μέσω Ιnternet ή mobile banking που επιβαρύνεται με 4-5 ευρώ ή η ανάληψη μετρητών μέσω ATM άλλης τράπεζας που στοιχίζει έως 2,5 ευρώ, αλλά και χρεώσεις που επιβάλλονται σε μια σειρά υπηρεσιών, όπως τα έξοδα για την αξιολόγηση αιτημάτων για τη χορήγηση π.χ. στεγαστικών δανείων, που διαμορφώνεται κοντά στα 500 ευρώ, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται τα έξοδα νομικού, τεχνικού ελέγχου τα οποία ανεβάζουν τον λογαριασμό έως και 500 επιπλέον ευρώ και φουσκώνουν τον λογαριασμό για τους δανειολήπτες που καταφεύγουν στις τράπεζες για χρηματοδότηση.

Σήμα Μητσοτάκη προς τράπεζες

Τη σαφή ενόχλησή του για τη στάση που τηρούν οι τράπεζες εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός κατά το καθιερωμένο τετ α τετ που είχε χθες το πρωί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των δανειοληπτών, επισημαίνοντας πως οι τράπεζες «πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, πρέπει να στηρίξουν δηλαδή τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς έχουν υψηλή κερδοφορία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων».

Μια τέτοια κίνηση, όπως είπε, θα ήταν προς όφελος και των ίδιων των τραπεζών, πέρα από την επιβεβλημένη στήριξη που πρέπει να προσφέρουν στα νοικοκυριά που δοκιμάζονται με την αύξηση της δόσης στα στεγαστικά δάνεια, προσθέτοντας πως πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού και αντιστοίχως να αυξηθούν τα επιτόκια των καταθέσεων.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή