Νέο 10ετές ομόλογο: Προσφορές άνω των 17 δισ. ευρώ – Κάτω από το 4,5% το επιτόκιο

Νέο 10ετές ομόλογο: Προσφορές άνω των 17 δισ. ευρώ – Κάτω από το 4,5% το επιτόκιο

Σύμφωνα με το Reuters, η αρχική εκτίμηση για την τιμολόγηση διαμορφώνεται στην περιοχή των 175 μονάδων βάσης επί των mid swaps, δηλαδή περίπου στο 4,5%

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπερνούν τα 17 δισ. ευρώ οι προσφορές για το νέο 10ετές ομόλογο που εκδίδει ο ΟΔΔΗΧ, με αποτέλεσμα το επιτόκιο να μειώνεται ελαφρά. Ειδικότερα, από το mid swaps +175 μονάδες βάσης (ή περίπου 4,5%) όπου διαμορφωνόταν η αρχική εκτίμηση, πέφτει στις 170 μονάδες βάσης επί του mid swaps, δηλαδή περίπου στο 4,45%. 

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε χθες την έκδοση νέους 10ετούς ομολόγου αναφοράς και έδωσε σχετική εντολή στις Barclays, Bofa Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Societe Generale. 

Πρόθεση του ΟΔΔΗΧ είναι να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στην ελληνική αγορά ομολόγων, καθώς κάποιοι οίκοι προβλέπουν την αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα ακόμα και πριν από τις εκλογές.

Συγκεκριμένα, η Societe Generale έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι θα υπάρξει αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Fitch στο πρώτο review για το 2023, στις 27 Ιανουαρίου, ενώ ποντάρει και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ακόμα και πριν από τις εκλογές και συγκεκριμένα στις 21 Απριλίου.

Η JP Morgan, από την πλευρά της, εντοπίζει τις προοπτικές αναβάθμισης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα προς τα τέλη του 2023 ή τις αρχές του 2024. Οι εκτιμήσεις αυτές απηχούν την άποψη που επικρατεί και σε άλλα τμήματα ανάλυσης, σύμφωνα με τις οποίες οι οίκοι αξιολόγησης θα περιμένουν τις εκλογές πριν να επαναφέρουν την ελληνική αξιολόγηση στην επενδυτική βαθμίδα. 

Σε κάθε περίπτωση, οι προσπάθειες για τη μείωση του ελληνικού χρέους δεν περνούν απαρατήρητες από την αγορά, με την Moody’s να επισημαίνει σε χθεσινή της ανάλυση ότι το χρέος θα πέσει στο 162,9% του ΑΕΠ για το 2023, έχοντας μειωθεί κατά 31,6 ποσοστιαίες μονάδες στο διάστημα 2021-2023. Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις λιγοστές χώρες (μαζί με την Ιρλανδία, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Κροατία), που θα εμφανίσουν φέτος χρέος χαμηλότερο από το 2019. Μάλιστα, η μείωση του ελληνικού χρέους κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019 στο 2023 θα είναι μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως, έστω και εάν ξεκινά από υψηλά επίπεδα. 

Πηγή: Moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή