Σε θετικό αναβαθμίζει το outlook της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank ο οίκος Moody’s, επιβεβαιώνοντας τις υπόλοιπες αξιολογήσεις των δύο συστημικών τραπεζών.
Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι για την αναβάθμιση των προοπτικών της Εθνικής ελήφθησαν υπόψη η ισχυρή οικονομική επίδοση και η βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, τα αποτελέσματα εξαμήνου υποδεικνύουν μια σταθερή και διαρκή επίδοση, με 18% ετήσια αύξηση των βασικών εσόδων προ προβλέψεων και αναλογία κόστους προς βασικό εισόδημα (Cost-to-Core Income) 30,1%. Η Moody’s ξεχωρίζει την αύξηση 15% στα καθαρά έσοδα από προμήθειες σε ετήσια βάση, η οποία σταδιακά βοηθά στη διαφοροποίηση των κερδών της Εθνικής.
Επιπλέον, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει την ισχυρή κεφαλαιακή βάση με τον δείκτη CET1 να διαμορφώνεται στο 18,3% τον Ιούνιο. Επισημαίνει ότι η ισχυρή κεφαλαιακή βάση υπονομεύεται ως ένα βαθμό από το υψηλό ακόμη επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) στον ισολογισμό της (3,6 δισ. ευρώ), που αποτελούν περίπου το 51% του κεφαλαίου CET1.
Η φερεγγυότητα της Εθνικής, όμως, υποστηρίζεται περαιτέρω από τη βελτίωσή της ποιότητας του ενεργητικού με δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στο 3,3% (μείωση από το 5,4% τον Ιούνιο του 2023) σε συνδυασμό με υψηλή κάλυψη μέσω προβλέψεων (85,6%), σημειώνει η Moody’s.
Σε ό,τι αφορά το outlook της Eurobank, οι αναλυτές της Moody’s αναφέρουν ότι συνυπολογίστηκαν οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια, η γεωγραφικά διαφοροποιημένη βάση ενεργητικού και τα κέρδη της τράπεζας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η τράπεζα πέτυχε απόδοση ενσώματης λογιστικής αξίας 18,5% το α΄ εξάμηνο και αναλογία κόστους προς βασικό εισόδημα (Cost-to-Core Income) 32,3%.
Το ισχυρό πιστωτικό προφίλ της τράπεζας αναδεικνύεται και μέσω του pro-forma δείκτη κοινών μετοχών Tier 1 (CET1) 16,2% τον Ιούνιο του 2024 (ενσωματώνοντας τη διανομή μερίσματος και την ενοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας), ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε στο 19,3%.
Σημειώνεται πως ο οίκος επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις των δύο συστημικών τραπεζών σε ό,τι αφορά τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων σε Baa2/P-2, το αυτόνομο Baseline Credit Assessment (BCA) και το Adjusted BCA στο ba1, τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CRR) σε Baa2/P-2 και τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CR Assessment) σε Baa3(cr)/P-3(cr).
Πηγή: Money Review