Ρέγκλινγκ: Το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει επιτευχθεί

Ρέγκλινγκ: Το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει επιτευχθεί

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα χειρότερα σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή πέρασαν για την Ελλάδα, αλλά τώρα πρέπει να εστιάσει στις εξίσου επώδυνες και αναγκαίες ταυτόχρονα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF), κ. Κ. Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal (WSJ).

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν οι Ελληνες έχουν αφήσει πίσω τους πλέον τα χειρότερα, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «τα χειρότερα της δημοσιονομικής προσαρμογής, ναι», αν και παραδέχτηκε ότι αυτό δεν μπορεί να το αντιληφθεί ο μέσος Ελληνας. «Εμείς, όμως, ως οικονομολόγοι εξετάζουμε τα δεδομένα και διαπιστώνουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής έχει επιτευχθεί και τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται», πρόσθεσε και σημείωσε πως «ο κόσμος δεν το βλέπει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάνουμε λάθος».

Μάλιστα, ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ενδεχόμενο των επιπλέον περικοπών των αποδοχών, υποστηρίζοντας ότι δεν απαιτείται κάτι τέτοιο. Σημείωσε, δε, ότι πλέον το έλλειμμα της Ελλάδας είναι μικρότερο από αυτό της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, σε μια προσπάθεια να αναδείξει ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα προσαρμογής.

Ωστόσο, έσπευσε να σημειώσει πως οι Ελληνες «θα πρέπει να συνεχίσουν στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών», αναφέροντας ότι «αυτό που συνεχίζει να απαιτείται είναι να προωθήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Ο ίδιος επισήμανε ότι για τις διαρθρωτικές αλλαγές «απαιτείται χρόνος» και «είναι εξίσου δυσάρεστες» με τα δημοσιονομικά μέτρα, όμως εκτίμησε ότι πλέον δεν είναι τόσο δύσκολο να υιοθετηθούν από τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας, όπως έχει διαπιστωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Πέραν αυτών, ο κ. Ρέγκλινγκ επανέλαβε πως η Ελλάδα ενδεχομένως να χρειαστεί ένα νέο πακέτο βοήθειας, το οποίο όμως δεν θα είναι σε καμία περίπτωση στο μέγεθος των δύο πρώτων. Ωστόσο, δεν ήταν κατηγορηματικός ως προς αυτό το σενάριο, δηλώνοντας ότι «θα δούμε, έχουμε δει πολλές εκπλήξεις». Μάλιστα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ιρλανδίας, όταν πέρυσι το φθινόπωρο υπήρχε συζήτηση γύρω από το ότι θα πρέπει η χώρα να πάρει μια νέα βοήθεια στο τέλος Δεκεμβρίου του 2013 και τελικά δεν απαιτήθηκε κάτι τέτοιο.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και το μέλλον του στα προγράμματα διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε με νόημα ότι η οικονομική συνεισφορά του και η τεχνοκρατική συμβολή του έχουν πλέον περιοριστεί, αλλά προς το παρόν δεν αλλάζει κάτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή