«Η Γερμανία χαιρετίζει την ελληνική προσπάθεια για έξοδο στις αγορές»

«Η Γερμανία χαιρετίζει την ελληνική προσπάθεια για έξοδο στις αγορές»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται μία επιτυχία πριν από τις ευρωεκλογές, υποστηρίζει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία ταυτόχρονα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να καταφέρει η Ελλάδα να βγει στις αγορές εντός του έτους.

Ο διακηρυγμένος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης να βγει εντός της χρονιάς στις αγορές με την έκδοση ομολόγου για να καλύψει το χρέος της αποτελεί ένα όνειρο μιας χώρας που θέλει «να γίνει και πάλι όπως οι άλλες», αναφέρει η εφημερίδα, η οποία σημειώνει πως «χρειάζεται μια επιτυχία η ελληνική κυβέρνηση στις ευρωεκλογές για να μην εμφανιστεί το φάντασμα του Grexit». Μάλιστα, η Handelsblatt υποστηρίζει πως στον στόχο αυτό «ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκει στήριξη από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία χαιρετίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές».

Παράλληλα, επικαλείται και τον επικεφαλής οικονομολόγο της τράπεζας Μπέρενμπεργκ, Χ. Σμίντιγκ, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος και σημείωσε ότι «ναι μεν οι Ελληνες δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από τις αγορές, αλλά σε περίπτωση που η κυβέρνηση Σαμαρά αντέξει και οι αγορές έχουν λόγους να πιστεύουν ότι η Ευρώπη σε περίπτωση ανάγκης θα στηρίξει τη χώρα με άλλο ένα πακέτο βοήθειας, τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να εκδώσει ομόλογα στην αγορά».

Επίσης, οι συντάκτες του άρθρου κάνουν λόγο και για την αισιοδοξία του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, παρά το γεγονός ότι –σε σύγκριση με άλλες χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση– η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη θέση. «Παρ’ όλα αυτά», επισημαίνουν, «σε περίπτωση που η έκδοση ομολόγων στην αγορά στεφόταν από επιτυχία, θα ήταν καταπληκτικό για την ελληνική κυβέρνηση, που χρειάζεται μια επιτυχία για τον προεκλογικό αγώνα εν όψει των ευρωεκλογών». Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, «αν η κυβέρνηση συνασπισμού υποστεί εκλογική πανωλεθρία, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει αναπόφευκτα πρόωρες εκλογές. Και οι εκλογές θα μπορούσαν να φέρουν τον Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία. Και τότε το φάντασμα του Grexit θα ήταν και πάλι παρόν».

Πάντως, πέραν αυτών η εφημερίδα υποστηρίζει πως η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με την τρόικα, γιατί αρνείται να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και με αυτόν τον τρόπο θέτει σε κίνδυνο την αποδέσμευση κι άλλων κονδυλίων από τη βοήθεια. «Ο Γιάννης Στουρνάρας φανταζόταν διαφορετικά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup επί ελληνικής προεδρίας στις Βρυξέλλες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του άρθρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή