Επέστρεψαν 30 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία από συντάξεις σε… νεκρούς

Επέστρεψαν 30 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία από συντάξεις σε… νεκρούς

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες από 2.600 περιπτώσεις συντάξεων των οποίων η καταβολή από το ελληνικό Δημόσιο έπρεπε να έχει σταματήσει εντόπισαν οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, κατά τη διαδικασία της απογραφής προέκυψε ότι σε 2.658 περιπτώσεις συνταξιούχων που είχαν αποβιώσει, η σύνταξη καταβαλλόταν κανονικά μετά τον θάνατό τους και για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών από την ημερομηνία διαγραφής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το ποσό των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων ανερχόταν σε 42,8 εκατ. ευρώ.

Υστερα από την αναζήτηση των αρμοδίων υπηρεσιών, έχουν ανακτηθεί 29,9 εκατ. ευρώ με τους παρακάτω τρόπους:

– 20,6 εκατ. ευρώ αναλήφθηκαν από τους λογαριασμούς των συνταξιούχων, μέσω ΔΙΑΣ.

– 9,3 εκατ. ευρώ, εν μέρει επιστράφηκαν με διπλότυπο είσπραξης εκ μέρους των συνδικαιούχων του λογαριασμού (1,9 εκατ. ευρώ) και εν μέρει καταλογίσθηκαν στις αρμόδιες ΔΟΥ εις βάρος των συνδικαιούχων των λογαριασμών των θανόντων συνταξιούχων ή των κληρονόμων τους (7,4 εκατ. ευρώ).

Για το υπόλοιπο ποσό των 12,9 εκατ. ευρώ, συνεχίζεται η αναζήτηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και η παραπομπή τους στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

4-5 μήνες αναμονή

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο μέσος όρος απονομής της σύνταξης βρίσκεται στους 4-5 μήνες από 11-12 μήνες που ήταν το καλοκαίρι του 2012. Συγκεκριμένα, η χρονική διάρκεια για την απονομή της σύνταξης, εντός του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, έχει περιοριστεί σε 2-3 μήνες για τους στρατιωτικούς και υπαλλήλους σωμάτων ασφαλείας, σε 4-5 μήνες για τους πολιτικούς υπαλλήλους και σε περίπου 6 μήνες για τους υπαλλήλους ΝΠΔΔ και ειδικών κατηγοριών.

Σημειώνεται ότι οι πολίτες που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με στοιχεία του Ιανουαρίου του 2014, ανέρχονται σε 448.746 άτομα, ενώ οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση των υπαγομένων στη συνταξιοδοτική προστασία του ελληνικού Δημοσίου ανήλθαν σε 23.466 για το χρονικό διάστημα από 01.01.2013 έως 31.12.2013. Οσοι ενδιαφέρονται να υπολογίσουν τη σύνταξή τους ή την πορεία της αίτησης μπορούν να το πράξουν μέσω της διαδικτυακής πύλης «https://portal.gsisgr/portal/page/portal/SYNTMIST/Content/Syntaxeis».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή