Συνάντηση Μανιάτη με την Ομοσπονδία Μετάλλου για το ενεργειακό κόστος

Συνάντηση Μανιάτη με την Ομοσπονδία Μετάλλου για το ενεργειακό κόστος

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, σε συνάντηση που είχε σήμερα με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου.

Στις πρωτοβουλίες περιλαμβάνονται συγκεκριμένα:

α) Η μείωση του κόστους φυσικού αερίου σε συνάρτηση με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom.

β) Η πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ για την αλλαγή της μεθοδολογίας προσδιορισμού των χωρών που κινδυνεύουν από το φαινόμενο της «διαρροής άνθρακα» (Carbon leakage), που στηρίζεται στη δίκαιη αντιμετώπιση που διεκδικεί η Ελλάδα εξαιτίας του ανταγωνισμού που αντιμετωπίζει από γειτονικές χώρες που δεν υπόκεινται σε περιβαλλοντικούς περιορισμούς.

γ) Η προώθηση του φακέλου για τη διακοψιμότητα (μειώσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια ρεύματος με αντάλλαγμα τη μείωση ή διακοπή της παροχής ενέργειας ύστερα από προειδοποίηση) στην αρμόδια επιτροπή της ΕΕ για τον ανταγωνισμό, την οποία έχει ήδη νομοθετήσει το Εθνικό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ακόμη ότι η μείωση του κόστους της ενεργοβόρου βιομηχανίας θα τεθεί ως κεντρικό θέμα συζήτησης μετά από πρόταση της ελληνικής Προεδρίας τόσο στο Συμβούλιο Κορυφής των αρχηγών των Κρατών Μελών του Μαρτίου, όσο και στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας τον Μάρτιο. Στόχος είναι η από κοινού αντιμετώπιση συνολικά του υψηλού ενεργειακού κόστους της ενεργοβόρου ευρωπαϊκής βιομηχανίας που συναντά ακόμα περισσότερες δυσκολίες και προβλήματα στην Ελλάδα.

Ο υπουργός ζήτησε και από την πλευρά των συνδικάτων να υπάρξει ένας πανευρωπαϊκός συντονισμός, δεδομένου ότι συνολικά η ενεργοβόρος βιομηχανία της Ευρώπης αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα σε σχέση με τους διεθνείς της ανταγωνιστές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή