Τα μεγάλα αγκάθια στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

Τα μεγάλα αγκάθια στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

6' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν εξετάζεται ούτε εξετάστηκε ενδεχόμενο μεταφοράς του ΤΑΙΠΕΔ στο εξωτερικό ούτε αλλαγής του καταστατικού του». Τη δήλωση αυτή πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε σχετική απάντηση που έδωσε ο ίδιος σε ερώτηση βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ερώτηση που διατυπώθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε δημοσιεύματα και δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, σχετικά με πιθανή μεταφορά της έδρας του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Στη γραπτή απάντησή του με ημερομηνία 22 Ιανουαρίου 2014, ο κ. Στουρνάρας απέφυγε να διατυπώσει μια ευθέως αρνητική απάντηση στο ενδεχόμενο αυτό. Περιορίστηκε μόνον να αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν σχολιάζει δηλώσεις αξιωματούχων ευρωπαϊκών οργάνων και σχετικά δημοσιεύματα, και ότι «οι θέσεις της χώρας διατυπώνονται επίσημα στα ευρωπαϊκά όργανα».

Τις πολλές αναγνώσεις που δημιουργούσε η απάντηση του κ. Στουρνάρα στη Βουλή επιχείρησε να διαγράψει η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Στην ανακοίνωση που ακολούθησε, το υπουργείο απέκλεισε το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας του ΤΑΙΠΕΔ και ότι τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν αποτελεί θέμα συζήτησης στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, στην απάντησή του προς τη σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Δούρου και Ε. Τσακαλώτου, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων της χώρας. Σύμφωνα με τον υπουργό, το 2014 θα είναι η πιο αποδοτική χρονιά. «Το πρόγραμμα αυτό (σ.σ.: αποκρατικοποιήσεων) εκτελείται εντός του πλαισίου που διαμορφώνουν οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, οι προβλέψεις των Μεσοπρόθεσμων Προγραμμάτων Δημοσιονομικής Προσαρμογής, αλλά πρωτίστως το ισχύον εθνικό και κοινοτικό δίκαιο», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας. Σημείωσε ως βασικούς στόχους του προγράμματος τη μείωση του δημοσίου χρέους και την προσέλκυση επενδύσεων που θα τονώσουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και εκτίμησε ότι «το 2014 θα είναι το πιο αποδοτικό έτος του εκτελούμενου προγράμματος, με σημαντικά οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο αλλά και την ελληνική οικονομία».

Παρά όμως τη συγκρατημένη αισιοδοξία του κ. Στουρνάρα, είναι ορατή σε όλους η δυσκολία με την οποία προωθείται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Το δυσμενές κλίμα και οι ανυπέρβλητες σε ορισμένες περιπτώσεις δυσκολίες που σημειώνονται οδηγούν σε συνεχείς διολισθήσεις τους στόχους του προγράμματος. Είναι ενδεικτικό ότι σημαντικές αποκρατικοποιήσεις που έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από τα μέσα του 2013 ακόμη δεν έχουν εκκινήσει. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι καθυστερήσεις μπορεί να συνεχιστούν, καθώς διαρκώς ορθώνονται νέα εμπόδια. Επίσημα ο στόχος για το 2014 ανέρχεται στα 3,56 δισ. ευρώ, αλλά όλες οι πλευρές (τρόικα, κυβέρνηση, ΤΑΙΠΕΔ) έχουν εσωτερικά συμφωνήσει σε έναν στόχο κοντά στα 2,8 δισ. ευρώ. Αλλά και ο στόχος αυτός αμφισβητείται από πολλούς, καθώς κάθε φορά προκύπτουν καινούργια εμπόδια.

Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ κατά καιρούς εκφράζονται αρνητικά για τους στόχους που τίθενται, ανακοινώνονται ή/και διαρρέουν. Οι ίδιοι θεωρούν ότι οι στόχοι αυτοί, εκτός του ότι «τσαλακώνουν» την αξιοπιστία του ταμείου και της ελληνικής κυβέρνησης, ταυτόχρονα «τσαλακώνουν» και τη διαπραγματευτική ισχύ του ταμείου. «Διαφορετικά σε αντιμετωπίζει ένας επενδυτής όταν γνωρίζει ότι είσαι υποχρεωμένος να πουλήσεις ένα περιουσιακό στοιχείο και διαφορετικά όταν γνωρίζει ότι το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο μπορεί και να μην πουληθεί», αναφέρει στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ.

ΟΛΠ–ΟΛΘ: Αναμένονται νέες καθυστερήσεις

Δυστυχώς, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τις επαφές που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, δεν έφερε τα νέα που όλοι ανέμεναν. Ετσι, γι’ άλλη μια φορά η υπόθεση της αποκρατικοποίησης των ΟΛΠ και ΟΛΘ εμφανίζει νέες καθυστερήσεις. Αρχικά το ΤΑΙΠΕΔ ήλπιζε σε μια συμφωνία κυβέρνησης και ευρωπαϊκών οργάνων σχετικά με τον φιλικό διακανονισμό μεταξύ ΟΛΠ και Cosco. Χωρίς αυτή τη συμφωνία, η αβεβαιότητα στην αποκρατικοποίηση είναι μεγάλη και, πλέον, στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν δύο επιλογές: είτε να περιμένουν μία απόφαση της Κομισιόν ή να ξεκινήσουν μια υψηλού ρίσκου αποκρατικοποίηση του μεγαλύτερου λιμένα της χώρας. Το θέμα πάντως της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ αναμένεται να συζητηθεί στην επερχόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ. Η λήψη των τελικών αποφάσεων, όμως, θα γίνει μετά την ενημέρωση της ελληνικής Βουλής, όποτε και αν αυτή πραγματοποιηθεί. Η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ ήταν έτοιμη να ξεκινήσει από το γ΄ τρίμηνο του 2013, αλλά τόσο οι «κόντρες» στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το μοντέλο αποκρατικοποίησης όσο και οι ενστάσεις της Κομισιόν δεν το επέτρεψαν έως σήμερα.

ΕΥΑΘ–ΕΥΔΑΠ: Περιμένοντας αποφάσεις του ΣτΕ

Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένει το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να προχωρήσει την αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ. Το Ταμείο εδώ και ένα σημαντικό χρονικό διάστημα «παίζει» καθυστερήσεις μέχρι την καθαρογραφή των αποφάσεων στο ΣτΕ στο οποίο έχουν προσφύγει εργαζόμενοι και συνδικαλιστές τόσο της ΕΥΑΘ όσο και της ΕΥΔΑΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣτΕ, που έχει εκδικάσει τις δύο υποθέσεις, έχει λάβει τις σχετικές αποφάσεις, χωρίς ωστόσο να έχουν καθαρογραφεί από το περασμένο φθινόπωρο. Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν ότι πλέον δεν μπορούν να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον των δύο επιχειρήσεων, χωρίς τη γνωστοποίηση των αποφάσεων του ΣτΕ. Σημειώνεται ότι η αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013, θεωρείται πιο εύκολη σε σχέση με εκείνη της ΕΥΔΑΠ. Στην πρώτη περίπτωση το ελληνικό Δημόσιο έχει εκχωρήσει μόνο το δικαίωμα εκμετάλλευσης του δικτύου. Στην ΕΥΔΑΠ, τα πράγματα είναι περισσότερο περίπλοκα, καθώς οι μέτοχοι εκτιμούν ότι κατέχουν και δικαιώματα επί του (αστικού) δικτύου μέχρι το 2020. Επομένως μια αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ πριν από το 2020, θα πρέπει να περιλάβει ένα είδος αποζημίωσης των μετόχων της εταιρείας.

28 ακίνητα: Νεότερα τον Φεβρουάριο

Σε συνεδρίαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου μήνα, αναμένεται η επίλυση του θέματος της αποκρατικοποίησης των 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου. Η αποκρατικοποίηση προβλέπει την πώληση των 28 κτιρίων από το ελληνικό Δημόσιο αντί 261 εκατ. ευρώ και τη λειτουργική επαναμίσθωσή τους με ετήσιο μίσθωμα 25 εκατ. ευρώ. Αγοραστές είναι οι θυγατρικές των τραπεζών ΕΤΕ και Eurobank, Πανγαία και Eurobank Properties αντίστοιχα. Η σχετική σύμβαση υπεβλήθη προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και το Ζ΄ κλιμάκιο στις αρχές του έτους έκρινε ότι «κωλύεται» στην έγκριση της σχετικής σύμβασης. Ετσι, η δεύτερη μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση του 2013, μετά εκείνη του ΟΠΑΠ, μπήκε σε στάδιο αναμονής της τελικής απόφασης της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και στο ΤΑΙΠΕΔ αισιοδοξούν πως οι επιλογές του θα δικαιωθούν σε δεύτερο βαθμό. Τα στελέχη του Ταμείου κάνουν λόγο για θυγατρικές εταιρείες τραπεζών που ήδη ελέγχονται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο.

ΔΕΠΑ: Εμπλοκή από Κομισιόν

Απίθανο θεωρείται να ξεκινήσει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου) μέσα στο 2014, εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμείνει στην αναθεώρηση του ρόλου των τοπικών Επιχειρήσεων Παροχής Αερίου (ΕΠΑ). Σύμφωνα με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, εφόσον η Κομισιόν επιμείνει στην κατάργηση της παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος λιανικής σε ένα και μόνο προμηθευτή (ΕΠΑ) τότε αλλάζουν τα δεδομένα της αποκρατικοποίησης, αφού μεταβάλλεται δραστικά η αξία της επιχείρησης. Οι άνθρωποι του Ταμείου κάνουν λόγο για απώλεια εσόδων από την πλευρά του Δημοσίου της τάξης των 350 εκατ. ευρώ. Το πιο σημαντικό είναι ότι η χώρα θα πρέπει να ετοιμάσει το θεσμικό πλαίσιο εκείνο που θα ικανοποιεί τις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά τη δομή της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Και κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο προκειμένου να προετοιμαστεί.

Αλλά και η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) Α.Ε. μπορεί να καθυστερήσει. Η αποκρατικοποίηση που έχει ολοκληρωθεί από την περασμένη άνοιξη αναμένει την έγκριση της Κομισιόν.

ΟΔΙΕ: «Κολλάει» στη φορολογία

Η αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ καθυστερεί καθώς η πολιτική ηγεσία του τόπου αρνείται να αλλάξει το καθεστώς φορολογίας των ιδιοκτητών αλόγων για ιπποδρομιακές κούρσες. Η φαινομενικά εύκολη αποκρατικοποίηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος, που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, δεν έχει ολοκληρωθεί παρά το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Το ιπποδρομιακό στοίχημα διεκδικεί η Intralot, αλλά και η μεγαλύτερη εταιρεία ιπποδρομιακού στοιχήματος στον κόσμο, η PMU. Και οι δύο ενδιαφερόμενοι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν θέσει ως όρο την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος στους κατόχους αγωνιστικών αλόγων. Πρόκειται για τους ερασιτέχνες κατόχους δύο έως πέντε αλόγων και στους οποίους η νομοθεσία επιβάλλει την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων. Η απόφαση που ελήφθη το 2010 έχει οδηγήσει στην έξοδο από τον ελληνικό ιππόδρομο δεκάδες κατόχους αλόγων (π.χ. δικηγόρους, γιατρούς, επιχειρηματίες κ.λπ.) οι οποίοι δεν θέλουν να υπαχθούν στο συγκεκριμένο καθεστώς φορολόγησης. Από την άλλη πλευρά, οι υποψήφιοι επενδυτές επιδιώκουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιοκτητών αλόγων, καθώς αυτή εξασφαλίζει τον ανταγωνισμό και την αύξηση του στοιχηματισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή