Απειλή για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2014 η υπερφορολόγηση

Απειλή για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2014 η υπερφορολόγηση

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών σε συνδυασμό με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θέτει εν αμφιβόλω την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2,9 δισ. ευρώ το 2014 σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: «η πρόβλεψη για αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης κατά 264% σε σύγκριση με το 2013 αποτελεί μια αισιόδοξη πρόβλεψη δοθέντων της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών και της αύξησης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο». Ταυτόχρονα, τα μέλη του Γραφείου υποστηρίζουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει υπερφορολόγηση, χρησιμοποιώντας συγκριτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι συντελεστές φορολόγησης είναι υψηλότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ειδικότερα:

• ο συντελεστής ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι 23%, έναντι 21,52% στην Ευρωπαϊκή Ενωση και 20,45% στην Ευρωζώνη,

• ο υψηλότερος συντελεστής για νομικά πρόσωπα διαμορφώνεται στη χώρα μας στο 26%, έναντι 21,84% στην Ευρωπαϊκή Ενωση και 25,95% στην Ευρωζώνη

• ο υψηλότερος συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα φτάνει στην Ελλάδα στο 46%, έναντι 36,66% στην Ευρωπαϊκή Ενωση και 44,52% στην Ευρωζώνη.

Στην έκθεσή τους αναφέρουν όλες τις αυξήσεις στη φορολογία από το 2010 μέχρι σήμερα που έχουν οδηγήσει στην επιβάρυνση των νοικοκυριών, χωρίς ωστόσο να έχουν αυξηθεί ανάλογα τα φορολογικά έσοδα. Το γεγονός αυτό (της μη αύξησης των φορολογικών εσόδων αναλογικά) οφείλεται, στη φοροδιαφυγή, στην εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας, και στην αύξηση της ανεργίας. Ειδικότερα επισημαίνουν ότι:

1. Από το 2010 αυξάνεται συνεχώς η φορολογία όταν την ίδια περίοδο μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις και η ανεργία ανεβαίνει. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε επιδείνωση των όρων διαβίωσης των πολιτών.

2. Οι ανώτατοι φορολογικοί συντελεστές για κάθε κατηγορία εισοδήματος στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτεροι, καθώς με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, επιβάλλεται επιπλέον φόρος από 1% έως 4%.

3. Ο φόρος εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους έχει έως και επταπλασιαστεί από το 2010 μέχρι σήμερα, ενώ ο φόρος που θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι αυξημένος έως και εννέα φορές.

4. Το συνολικό ποσό που πληρώνουν οι φορολογούμενοι για τα ακίνητα επταπλασιάστηκε από το 2009 φτάνοντας τα 3,5 δισ. ευρώ από μόλις 500 εκατ. ευρώ

5. Στα ακίνητα προστέθηκε και ο φόρος υπεραξίας.

6. Ο ΦΠΑ αυξήθηκε από το 2010 τέσσερις φορές.

7. Τα τεκμήρια και τα τέλη κυκλοφορίας αυξήθηκαν από το 2010 δύο φορές, ενώ οι φόροι στα καύσιμα τρεις φορές.

8. Από τον Μάιο του 2010 επιβλήθηκε για πρώτη φορά φόρος στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και από το 2011 και στο φυσικό αέριο. Η εξίσωση των φορολογικών συντελεστών στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης οδήγησε σε αύξηση των φόρων κατά 450%.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ασκεί κριτική για τη φορολόγηση της περιουσίας, αναφέροντας ότι η ταυτόχρονη επιβολή του αναθεωρημένου ΕΕΤΗΔΕ, καθώς και των ΦΑΠ του 2011 και 2012 ενδέχεται να οδηγήσει σε υπερβολική φορολόγηση της περιουσίας των πολιτών για το 2014 και μετά «και αυτό με τη σειρά του να αυξήσει το κίνητρο της φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγήσει πολλούς φορολογούμενους σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις απέναντι στο Δημόσιο λόγω αδυναμίας πληρωμής». Θεωρεί, δε, ότι η επιπλέον επιβάρυνση με νέους φόρους των ήδη φορολογουμένων πολιτών δεν βοηθά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την είσπραξη εσόδων. Απεναντίας αυξάνει το κίνητρο της φοροδιαφυγής και μειώνει τα φορολογικά έσοδα. Αντίθετα υποστηρίζουν ότι «η βελτίωση της φορολογικής διοίκησης με την ενδυνάμωση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε να συνεισφέρουν όλοι στα δημόσια έσοδα ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα, είναι η πιο αποτελεσματική (και κοινωνικά δίκαιη) πολιτική» σύμφωνα με την έκθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή