ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

NYT: «Μετά την κρίση, οι Έλληνες προωθούν την κοινωνική οικονομία»

nyt-meta-tin-krisi-oi-ellines-proothoyn-tin-koinoniki-oikonomia-2003784

Στις προσπάθειες πολλών Ελλήνων να πειραματιστούν με ένα νέο είδος οικονομίας, αναπροσδιορίζοντας τους όρους του εμπορίου προκειμένου να διασώσουν τις επιχειρήσεις τους, αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα των «New York Times», υπό τον τίτλο «μετά την κρίση οι Έλληνες εργάζονται για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το υπάρχον σύστημα της αγοράς στην Ελλάδα έχει διαλυθεί, θύμα της ενδημικής διαφθοράς, της δημοσιονομικής κακοδιαχείρισης από το κράτος και των απαιτήσεων των παγκόσμιων αγορών. Επομένως, οι πειραματικές προσπάθειες επιχειρηματιών σε όλη την Ελλάδα να παρακάμψουν τους μεσάζοντες και να πουλήσουν απευθείας στους καταναλωτές, μολονότι δεν αποτελούν μακροπρόθεσμες λύσεις, αντιπροσωπεύουν την τελευταία προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι οι επιθέσεις κατά του καπιταλισμού δεν είναι καινούριες στην Ελλάδα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ, ένας συνασπισμός ακροαριστερών δυνάμεων, αποτελεί σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το πιο δημοφιλές κόμμα στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο πρόεδρός του μάλιστα διακοσμεί το γραφείο του με πορτραίτο του Τσε Γκεβάρα. Εντούτοις, αναφέρουν οι ΝΥΤ, ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και πολλά αριστερά κόμματα σε όλη την Ευρώπη έχουν μεγάλη δυσκολία να συνδυάσουν την οξεία κριτική των νεοφιλελεύθερων οικονομιών με τη λήψη δράσης που θα ελαφρύνει την οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της ανεργίας του 27%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επικεντρωθεί κυρίως στην καταγγελία των περικοπών των θέσεων εργασίας, ιδίως στον διογκωμένο δημόσιο τομέα, και στην επίθεση κατά των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί από τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας ως αντάλλαγμα για τα 328 δισ. δολάρια των πακέτων διάσωσης.

Καθώς η αριστερά παραμένει προσηλωμένη σε ένα μεγάλο μέρος του υπάρχοντος status quo, το καθήκον ανταπόκρισης στις απαιτήσεις για μια νέα οικονομική τάξη και για ανακούφιση στη δυστυχία των Ελλήνων έχουν αναλάβει άνθρωποι όπως ο κ. Τσολακίδης, ο οποίος οργανώνει το κίνημα των μη μεσαζόντων στην περιοχή του μέσα από ένα τοπικό μη κερδοσκοπικό σύλλογο που ονομάζεται Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται εκτενώς οι δράσεις αυτών των πρωτοβουλιών και φιλοξενούνται δηλώσεις των ακτιβιστών που συμμετέχουν σε αυτές, ελπίζοντας, όπως επισημαίνουν να αντιμετωπιστεί η παθητική απόγνωση πολλών Ελλήνων, οι οποίοι ενδεχομένως να χρειαστούν μια γενιά ή και περισσότερο για να εξέλθουν της κρίσης.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)