Προαναγγέλλουν αυξήσεις στις κατώτατες αμοιβές οι έμποροι

Προαναγγέλλουν αυξήσεις στις κατώτατες αμοιβές οι έμποροι

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε τμηματικές αυξήσεις στις κατώτατες αμοιβές είναι οι έμποροι, επιστρέφοντας τμηματικά την εξοικονόμηση που θα έχουν οι εργοδότες από την αναμενόμενη πρόσθετη μείωση των εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με πρόταση του προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδη, η επιστροφή μέρους της ωφέλειας που θα έχουν οι επιχειρήσεις μπορεί να επιφέρει μικρή αλλά σημαντική επίπτωση στο ηθικό των εργαζομένων και στην αγορά. Η πρόταση την οποία θα παρουσιάσει η ΕΣΕΕ στις άλλες τρεις εργοδοτικές οργανώσεις αφορά την τμηματική αύξηση των κατώτατων ημερομισθίων (κατά 1,3% κάθε χρόνο) και σε βάθος τριετίας, εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στη μνημονιακή δέσμευση για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες μέχρι το 2016.

Η πρόταση Κορκίδη υποβάλλεται στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουν ξεκινήσει με πρωτοβουλία του προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλου για την επέκταση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας προκειμένου να διατηρηθεί το επίδομα γάμου για έναν ακόμη χρόνο μετά τη λήξη στις 31.12.2013 της συμφωνίας που είχε μονοετή διάρκεια. Το εάν και σε ποιο βαθμό για γίνει αποδεκτή η πρόταση –αν και η ΕΣΕΕ ήδη σκοπεύει να την εφαρμόσει για τους κατώτατους μισθούς στο πλαίσιο της κλαδικής σύμβασης του εμπορίου– θα εξαρτηθεί και από το πότε θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την επέκταση του επιδόματος γάμου, το οποίο αναλογεί στο 10% των αποδοχών. Για την επέκτασή του έχουν συμφωνήσει ήδη οι εργοδοτικές οργανώσεις ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ. Απομένει η οριστικοποίηση της θέσης του ΣΕΒ, ο οποίος δεν είχε υπογράψει το κείμενο συμφωνίας για το επίδομα γάμου.

Ταυτοχρόνως, αίσθηση προκαλεί ότι αργά αλλά αισθητά εμφανίζονται και μεμονωμένες επιχειρήσεις οι οποίες προσπαθούν να διαθέσουν μέρος του αυξημένου μερίσματος που είχαν από πωλήσεις στους χαμηλά αμειβόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτούς συγκαταλέγεται και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η οποία φέρεται να προωθεί στο πλαίσιο επιχειρησιακής σύμβασης αυξήσεις 10% για τους εργαζομένους της επιχείρησης που αμείβονται με ποσό 1.050 μηνιαίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή