ΤτΕ: Μειώθηκαν κατά 3,9% οι χορηγήσεις δανείων τον Δεκέμβριο

ΤτΕ: Μειώθηκαν κατά 3,9% οι χορηγήσεις δανείων τον Δεκέμβριο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρευστότητα περίπου 10 δισ. ευρώ έλειψε από την αγορά το 2013, καθώς οι οφειλές των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών προς τις τράπεζες υποχώρησαν από τα 227,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012 στα 217,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013. Η προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης, να διοχετευθούν μέσω των τραπεζών δάνεια προς τις επιχειρήσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έχει βοηθήσει τις νέες εκταμιεύσεις, αλλά δεν είναι ικανή να αναχαιτίσει τη μείωση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης, ο οποίος με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος διαμορφώθηκε στο -3,9% στο τέλος του 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Γιώργο Ζανιά, ενώ μέχρι τα τέλη Ιουνίου είχαν διατεθεί περίπου 100-150 εκατ. ευρώ, στο τέλος Δεκεμβρίου οι εκταμιεύσεις από τις τράπεζες αυξήθηκαν στο 1,2 δισ. ευρώ. Ο στόχος είναι το ποσό αυτό να φτάσει τα 2 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Μαρτίου και όπως δήλωσε ο κ. Ζανιάς, «η αγορά έχει αρχίσει να ανακαλύπτει μια δυναμική και εφόσον όλα εξελίσσονται ομαλά και χωρίς εστίες αβεβαιότητας στην οικονομία, θα συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς». Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το χρέος των επιχειρήσεων μειώθηκε στο τέλος του 2013 στα 103,2 δισ. ευρώ από 107,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012, καταγράφοντας στο σύνολο του έτους αρνητική μηνιαία ροή χρηματοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι τα δάνεια που αποπληρώθηκαν ή που διαγράφηκαν από τις τράπεζες, λόγω καθυστερήσεων, ήταν περισσότερα από τις νέες χορηγήσεις. Το σύνολο σχεδόν των κλάδων -με εξαίρεση τα δάνεια προς τη γεωργία και τον κλάδο ακίνητης περιουσίας- εμφάνισε αρνητικό ρυθμό χρηματοδοτήσεων και η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις υποχώρησε στο -4,9%.

Ο δανεισμός των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων αυξήθηκε οριακά στα 13,9 δισ. ευρώ από 13,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012, ενώ τα δάνεια προς τα νοικοκυριά μειώθηκαν από τα 106,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012 στα 100,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013.

Οι οφειλές από στεγαστικά δάνεια μειώθηκαν από 74,6 δισ. ευρώ σε 71 δισ. ευρώ και ο ρυθμός χορηγήσεων διαμορφώθηκε στο -3,5%. Με ανάλογο ρυθμό, που διαμορφώθηκε στο -3,9% υποχώρησαν και οι χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις οφειλές από δάνεια και κάρτες. Το χρέος των νοικοκυριών από καταναλωτικά δάνεια περιορίστηκε στο τέλος του 2013 στα 28,4 δισ. ευρώ από 30,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012, ενώ εάν συνυπολογιστούν και τα λοιπά δάνεια, που είναι κυρίως οφειλές από δάνεια για την αγορά αυτοκινήτου, το χρέος διαμορφώνεται στα 29,7 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή