ΙΟΒΕ: «Δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η ύφεση και το 2014»

ΙΟΒΕ: «Δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η ύφεση και το 2014»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταρρυθμιστική κόπωση εντοπίζει το ΙΟΒΕ, ενώ δεν αποκλείει το 2014 να συνεχιστεί η ύφεση. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος, κ. Οδ. Κυριακόπουλος, ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, ότι διανύουμε μία «περίοδο στασιμότητας στις εξελίξεις», στην οποία διακρίνεται μία «κόπωση στις μεταρρυθμίσεις».

Στην έκθεσή του το Ιδρυμα διαπιστώνει ότι υπάρχει τάση αποκατάστασης της ισορροπίας στα «δίδυμα ελλείμματα», επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα, εισέρχεται ο τραπεζικός τομέας σε τροχιά σταθεροποίησης, ανακόπτεται η ανοδική πορεία των ποσοστών ανεργίας και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ισχυροποίησης στον εξωτερικό τουρισμό. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι το 2014 θα είναι έτος καμπής για την ελληνική οικονομία και διαπιστώνεται απουσία δυναμικής στον τομέα των επενδύσεων που θα αποτελούσε τη βάση για μια εξωστρεφή και βιώσιμη ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία. Παράλληλα, το ΙΟΒΕ ασκεί κριτική αναφέροντας ότι υπάρχει αδυναμία και καθυστερήσεις στη λήψη και ολοκλήρωση διαρθρωτικών μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι παράγοντες ανησυχίας κατά το ΙΟΒΕ είναι οι εξής:

1. Διεξαγωγή ευρωεκλογών και εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση με κίνδυνο:

• όξυνσης της πολιτικής ομαλότητας και πολιτικών αντιπαραθέσεων

• χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής,

• αδράνειας και απροθυμίας προώθησης των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων,

• δημιουργίας δυσκολιών συνεννόησης με τους εταίρους για τη δρομολόγηση μελλοντικών λύσεων.

2. Αποτυχία δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης και όρων αξιοπιστίας.

3. Νομοθέτηση μέτρων χωρίς όμως τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου πράγματι θα εφαρμοσθούν και δεν θα ανατραπούν με την πρώτη ευκαιρία.

Για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να εξέλθει σταδιακά από την ύφεση απαιτείται κατά το Ιδρυμα να ακολουθήσει η χώρα ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Αυτό θα στηρίζεται:

• Στην αύξηση της συμμετοχής των εξαγωγών και των επενδύσεων στο εθνικό προϊόν.

• Στον προσανατολισμό προς την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και γενικότερα προς δραστηριότητες που στον διεθνή καταμερισμό της εργασίας έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία.

• Στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσω νέων επενδύσεων.

• Σε στοχευμένες κλαδικές παρεμβάσεις.

• Στις απαραίτητες διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις προβλέψεις του ΙΟΒΕ, το Ιδρυμα θεωρεί ότι για το 2013 η ύφεση θα διαμορφωθεί περίπου στο 4%, ενώ για φέτος «εκτιμάται ότι το προϊόν της ελληνικής οικονομίας θα σταθεροποιηθεί, χωρίς να αποκλείεται νέα μικρή μείωσή του». Για την ανεργία το ΙΟΒΕ εκτιμά πως θα υποχωρήσει στα επίπεδα του 26% φέτος από 27,3% πέρυσι, ενώ «βλέπει» διατήρηση του αποπληθωρισμού στα επίπεδα του 0,3% για το 2014 από 0,9% το 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή