Το Δημόσιο ζητεί την επιστροφή 105 εκατ. από το ΤΑΝΕΟ

Το Δημόσιο ζητεί την επιστροφή 105 εκατ. από το ΤΑΝΕΟ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρόλο για το μέλλον αναζητεί το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο, γνωστό ως Ταμείο Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ). Παράλληλα, οι επιδόσεις του μέχρι σήμερα, από το 2003 που ιδρύθηκε, χαρακτηρίζονται φτωχές. Ηδη εξαιτίας του έχουν καταπέσει εγγυήσεις του Δημοσίου ύψους 105 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον, οι περίπου 50 επενδύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είχαν αμφίβολα αποτελέσματα.

Ειδικότερα, με βάση τις οικονομικές καταστάσεις του Ταμείου, για το τέλος του 2012 το ΤΑΝΕΟ είχε διαθέσει 56 εκατ. ευρώ σε επιμέρους funds που δημιούργησε από κοινού με ιδιώτες. Τα funds αυτά, γνωστά και ως Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΑΚΕΣ), δέσμευσαν περίπου 140 εκατ. ευρώ του ΤΑΝΕΟ, αλλά αξιοποίησαν μέχρι σήμερα τα 56 εκατ. ευρώ. Επιπλέον δημιούργησαν επιστροφές ύψους 13 εκατ. ευρώ. Ετσι, μέσα σε μία δεκαετία υπήρξαν επιστροφές στο ΤΑΝΕΟ της τάξης του 10% των δεσμευμένων κεφαλαίων και της τάξης του 25% των επενδεδυμένων κεφαλαίων. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΝΕΟ το 2003 χρηματοδοτήθηκε με τα κεφάλαια δεκαετούς ομολόγου ύψους 105 εκατ. ευρώ που εξέδωσε με την εγγύηση του Δημοσίου. Επίσης εισέρρευσαν στα ταμεία του άλλα 45 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Τον περασμένο Ιούνιο, έληξε το δεκαετές ομόλογο για το οποίο και κατέπεσε η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Τώρα, το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί πίσω τα κεφάλαια που κατέβαλε στους ομολογιούχους, παρ’ όλο που η εξέλιξη αυτή ήταν ιδιαίτερα πιθανή κι έχει προβλεφθεί στη σύσταση του ΤΑΝΕΟ. Την περασμένη εβδομάδα ζητήθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς Γ. Στουρνάρα και Κ. Χατζηδάκη η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΝΕΟ Νίκου Χαριτάκη. Τα καθήκοντά του ανέλαβε από την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ταμείου Ανδρέας Ζομπανάκης.

Στελέχη του ΤΑΝΕΟ, αναφερόμενα στην κατάπτωση των εγγυήσεων και στην προσπάθεια του Δημοσίου να επιστραφούν τα 105 εκατ. ευρώ, κάνουν λόγο για αντίφαση «η οποία λογικά θα επιλυθεί μέσα στο ίδιο το Δημόσιο». Η αντίφαση αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι μια δημόσια οντότητα ζητάει από μιαν άλλη δημόσια οντότητα τα κεφάλαια αυτά. Από την άλλη πλευρά, σε σχέση με τις χαμηλές επιστροφές που υπήρξαν μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι του ΤΑΝΕΟ επικαλούνται την κρίση που ενέσκηψε το 2008 και η οποία δεν επέτρεψε καλύτερες επιστροφές. Επιπλέον επισημαίνουν το γεγονός ότι για δύο από τις 50 επενδύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα (Upstream και Advent Hellas) υπήρξε ενδιαφέρον και όντως στη συνέχεια επένδυσαν ξένοι επενδυτές. Ωστόσο, υπήρξαν και επενδύσεις που απλώς οι επενδυτές έχασαν τα κεφάλαιά τους (e-Global, Minoan Airlines κ.ά.). Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι περισσότερα ξοδεύτηκαν σε αμοιβές διαχείρισης των funds που ανέρχονται σε 2,5% ετησίως επί των δεσμευμένων κεφαλαίων, δημιουργώντας τις στρατιές των αποκαλούμενων… golden boys. Οι άνθρωποι του ΤΑΝΕΟ, ωστόσο, ανταπαντούν ότι αυτές είναι οι αμοιβές που καταβάλλονται σε διεθνές επίπεδο, αν όχι και υψηλότερες.

Πολλοί, πάντως, στην αγορά διαβλέπουν μια σύγκρουση στην κυβέρνηση σχετικά με το μέλλον του ΤΑΝΕΟ, ενόψει και της ίδρυσης του νέου επενδυτικού ταμείου που βρίσκεται στα σκαριά από το υπουργείο Ανάπτυξης. Το νέο ταμείο θα έχει κεφάλαια 750 εκατ. ευρώ, αλλά θα στοχεύσει στη χρηματοδότηση πολύ περισσότερων επιχειρήσεων και όχι των νεοφυών, όπως θεωρητικά πράττει σήμερα το ΤΑΝΕΟ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT