Ενα εκατομμύριο ο αριθμός των δανείων σε ρύθμιση στην Ελλάδα

Ενα εκατομμύριο ο αριθμός των δανείων σε ρύθμιση στην Ελλάδα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Με ρυθμούς της τάξης του 10% ετησίως εκτιμάται ότι αυξάνονται πλέον οι νέες ρυθμίσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους. Συνολικά υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ρυθμίσεων μοναδικών δανείων -όχι επαναρρυθμιζόμενων- από την αρχή της κρίσης προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο. Η συλλογή των σχετικών στατιστικών στοιχείων για την τελευταία χρήση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει μετά και την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων του διαγνωστικού ελέγχου που διενήργησε η BlackRock. Ομως κύκλοι της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, προκειμένου να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης για το πώς επιμερίζονται, παραπέμπουν στα στοιχεία για τις χρήσεις του 2011 και 2012. Aυτά δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός ρυθμισμένων δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών) υπερβαίνει τις 800.000, εκ των οποίων τα μισά αφορούν καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες για τη διετία 2011 και 2012. Αναλυτικά στοιχεία ωστόσο υπάρχουν μόνο μέχρι και για το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Οπως πληροφορείται η «Κ» αρμοδίως, τα στεγαστικά δάνεια που ρυθμίστηκαν μέχρι τότε ξεπέρασαν τις 222.300, με το συνολικό τους υπόλοιπο να υπολογίζεται σε 12,4 δισ. ευρώ. Οι αριθμοί αυτοί αφορούν μοναδικά δάνεια και όχι δάνεια που ρυθμίστηκαν για δεύτερη ή τρίτη φορά και τα οποία δεν προσμετρούνται επιπλέον. Τα καταναλωτικά και οι πιστωτικές κάρτες που ρυθμίστηκαν αντιστοίχως έφταναν το ίδιο χρονικό διάστημα τις 341.000, με υπόλοιπο ύψους 6 δισ. ευρώ. Υστερα από αυτό το χρονικό σημείο και ώς τα τέλη του 2012, τα ρυθμισμένα στεγαστικά, καταναλωτικά και πιστωτικές ανήλθαν στις 663.000, με συνολικό υπόλοιπο 18,6 δισ., σύμφωνα πάντα με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Ολα τα υπόλοιπα (που είναι πάνω από 150.000 δάνεια) αφορούν επιχειρήσεις. Οι τράπεζες στηρίζουν έμπρακτα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς, όπως υπογραμμίζει η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, «έχουν προβεί και προβαίνουν διαρκώς σε εκτενέστατες ρυθμίσεις των κάθε κατηγορίας δανείων και οφειλών προς αυτές, στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών».

Το συνολικό ύψος των δανείων (υπόλοιπα) προς τον ιδιωτικό τομέα, εν γένει, στα τέλη Οκτωβρίου του 2013, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (Νοέμβριος 2013), ήταν 219,649 δισ. ευρώ. Τα 104,364 δισ. από αυτά ήταν χορηγήσεις προς επιχειρήσεις, τα 13,5 δισ. προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, και τα 101,775 δισ. προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Από αυτά, τα 71,7 δισ. είναι στεγαστικά, τα 28,6 δισ. καταναλωτικά και το 1,46 δισ. άλλα δάνεια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή