Πρόσβαση σε 140 έγγραφα που αφορούν την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και χρονολογούνται από την περίοδο 1η Ιανουαρίου 1999 έως 30 Ιουνίου 2000, εξασφάλισε Γερμανός δημοσιογράφος, ο οποίος είχε υποβάλει το σχετικό αίτημα στην Κομισιόν τον Νοέμβριο του 2011. Ειδικότερα, με την προσφυγή του διεκδικούσε να τεθούν υπόψη του όλες οι εκθέσεις σύγκλισης της Ελλάδας, καθώς και άλλα ντοκουμέντα, όπως επιστολές και ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ ποικίλων υπηρεσιών της Κομισιόν, των ελληνικών αρχών και αξιωματούχων άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι επίτροποι υπό τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, τα γραφεία των διαφόρων επιτρόπων, αλλά και οι εμπλεκόμενες γενικές διευθύνσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του παρέσχε πρόσβαση σε ορισμένα μόνο από τα ντοκουμέντα που είχε ζητήσει. Τον ενημέρωσε επίσης ότι θα χρειαστεί μία μεγάλη ερευνητική προσπάθεια για να εντοπιστούν και να δημοσιοποιηθούν περαιτέρω έγγραφα που καλύπτονται από την προσφυγή του, καθώς πολλά από τα ντοκουμέντα αυτά έχουν ήδη αρχειοθετηθεί. Γι’ αυτό τον λόγο είχε επιφυλαχθεί να δώσει την τελική της απάντηση στα τέλη Φεβρουαρίου 2012 το αργότερο. Ωστόσο, μέχρι τον Ιούνιο του 2012 ο Γερμανός δημοσιογράφος δεν είχε λάβει κάποια απάντηση. Ετσι υποχρεώθηκε να προσφύγει στον Ευρωπαίο Μεσολαβητή, διατεινόμενος ότι η Κομισιόν θα πρέπει να επεξεργαστεί σωστά το αίτημά του και να του παράσχει πρόσβαση στα έγγραφα που ζητούσε.
Στην αναφορά της προς τον Μεσολαβητή, η Επιτροπή υπογράμμιζε πόσο σύνθετο είναι το αίτημα του δημοσιογράφου, με δεδομένο ότι τα ντοκουμέντα χρονολογούνταν από μία περίοδο στην οποία δεν υπήρχε ηλεκτρονική αρχειοθέτηση ούτε συστήματα σκαναρίσματος στην Κομισιόν. Συνεπώς τα έγγραφα βρίσκονταν αποθηκευμένα σε εκατοντάδες κουτιά, τα οποία έπρεπε να ερευνηθούν ένα προς ένα. Η Επιτροπή παραδέχθηκε πάντως ότι ο τρόπος που χειρίστηκε το αίτημα του δημοσιογράφου δεν ήταν ικανοποιητικός. Τόνισε όμως ότι αυτό δεν οφείλεται σε απροθυμία εκ μέρους της. Ο Μεσολαβητής προχώρησε στην επιθεώρηση του αρχείου της Κομισιόν και διαπίστωσε ότι η Επιτροπή σταμάτησε να ανταποκρίνεται ενεργά στο αίτημα στις αρχές του 2012. Δεν ξανάρχισε άλλωστε τις σχετικές έρευνες πριν από τον Μάιο του 2013, όταν ο Μεσολαβητής ζήτησε εξηγήσεις για την υπόθεση, χωρίς μάλιστα να δώσει συγκεκριμένες και πειστικές εξηγήσεις για την αδράνειά της. Στη συνέχεια ωστόσο δραστηριοποιήθηκε, εντόπισε περίπου 140 ντοκουμέντα και τα έθεσε στη διάθεση του δημοσιογράφου, ο οποίος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την έκβαση επεξεργασίας του αιτήματός του.