Bild: «Οι Έλληνες είναι πλουσιότεροι από εμάς»

Bild: «Οι Έλληνες είναι πλουσιότεροι από εμάς»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι Έλληνες είναι πλουσιότεροι από εμάς!», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γερμανικής εφημερίδας «Bild», η οποία επανέρχεται, για δεύτερη φορά εντός λίγων ημερών, στη θεωρία περί Γερμανών οι οποίοι καλούνται να βοηθήσουν τους Έλληνες, παρότι οι τελευταίοι είναι πλουσιότεροι από τους ίδιους.

«Είναι επίσημο: η μέση περιουσία (είναι) διπλάσια από ό,τι στη Γερμανία. Η κυβέρνηση όμως σχεδιάζει νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων», αναφέρει η εφημερίδα στον υπότιτλο της πρώτης σελίδας, ενώ στο άρθρο επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση παροχής νέας βοήθειας έως και 20 δισεκατομμυρίων προς την Ελλάδα, η Γερμανία θα πρέπει να δώσει περί τα έξι δισεκατομμύρια.

«Απίστευτο, καθώς: οι Έλληνες είναι διπλά πιο πλούσιοι απ' ό,τι οι Γερμανοί! Κατά μέσο όρο ένα ελληνικό νοικοκυριό κατέχει περιουσία άνω των 101.900 ευρώ, σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ για το 2013.

Ένα γερμανικό νοικοκυριό φτάνει μόλις στα 52.000 ευρώ. Πώς γίνεται; Η Bild εξηγεί γιατί οι Έλληνες είναι πλουσιότεροι», τονίζει η εφημερίδα και αναφέρει ενδεικτικά:

«Πληρώνουν λιγότερους φόρους! Ένας Έλληνας μέσος φορολογούμενος πλήρωνε στην Ελλάδα μέχρι προ τριών ετών 18,8% φόρους, εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Ένας εργαζόμενος στη Γερμανία 39,2%! Σε επιτόκια καταθέσεων ο φόρος στην Ελλάδα 10%, σε μας 26,4%, υπολόγισε το ομοσπονδιακό υπουργείο οικονομικών.

Μπορεί η κυβέρνηση των Αθηνών, από τότε που ξεκίνησε η κρίση, να αύξησε αισθητά τη φορολογία, ωστόσο, το ΔΝΤ στην κριτική του αναφέρει: "Στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν έχει σημειωθεί ως τώρα καμία πρόοδος"», υποστηρίζει η εφημερίδα και συνεχίζει με τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους οι Έλληνες: «Κατέχουν περισσότερα ακίνητα! Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Ελλήνων (72%) κατέχουν ένα διαμέρισμα ή σπίτι, στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στο 44%», αναφέρεται, ενώ υψηλότερες, σύμφωνα με την Bild, είναι και οι ελληνικές συντάξεις. «Εισπράττουν μεγαλύτερη σύνταξη! Έλληνες συνταξιούχοι λαμβάνουν 110% του ετήσιου μέσου μισθού τους, άρα περισσότερα απ' όσα εισέπρατταν ως εργαζόμενοι.

Στη Γερμανία οι συνταξιούχοι λαμβάνουν ποσοστό 58% του μέσου μισθού τους. Και: μέχρι τώρα οι Έλληνες μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη μετά από 35 ή 37 χρόνια χωρίς μειώσεις, σε μας μετά από 45 χρόνια (μελέτη του ΟΟΣΑ του 2013)».

Το τελευταίο στοιχείο του δημοσιεύματος αφορά την φοροδιαφυγή και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εξαπατούν τις φορολογικές αρχές! Πολλοί Έλληνες μπορούσαν μέχρι τώρα στα ψώνια ή στο εστιατόριο να γλιτώσουν τον ΦΠΑ (23%). Ελεύθεροι επαγγελματίες όπως δικηγόροι, γιατροί κ.λπ. φοροδιαφεύγουν έως και 29 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο- πάνω από το 1/10 του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση των Αθηνών προσπαθεί τώρα να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Ωστόσο πολλοί έλεγχοι (π.χ. σε εστιατόρια) λήγουν στις 22.00».

Η εφημερίδα δημοσιεύει και δήλωση του αρχηγού των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος προειδοποιεί να μη δοθούν πρόωρες δεσμεύσεις για παροχή βοήθειας στους Έλληνες και αντ’ αυτού «να εξεταστεί γρήγορα το θέμα της εισφοράς επί των περιουσιακών στοιχείων που έχει προταθεί από την Μπούντεσμπανκ».

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή