Σήμερα κρίσιμες αποφάσεις για την τιμή του φυσικού αερίου

Σήμερα κρίσιμες αποφάσεις για την τιμή του φυσικού αερίου

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό το φως της παραίτησης του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ κ. Χάρη Σαχίνη, αναμένονται σήμερα κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τη ρωσική Gazprom για την τιμή του φυσικού αερίου. Η τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων θα κριθεί σε πολιτικό επίπεδο με την ελληνική πλευρά να παρεμβαίνει και μέσω του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στο Σότσι για να παραστεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο περιθώριο της τελετής ο κ. Παπούλιας αναμένεται να έχει ολιγόλεπτη συνάντηση για το θέμα του φυσικού αερίου με τον Ρώσο πρόεδρο Β. Πούτιν.

Ενημέρωση

Εν όψει αυτής ζήτησε χθες ενημέρωση από τον υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος του μετέφερε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων. «Ο πρωθυπουργός και εγώ θα πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό το θέμα, που είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία» δήλωσε ο κ. Παπούλιας αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αναλάβει και ο ίδιος πρωτοβουλία.

Η ελληνική πλευρά

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με δήλωσή του στο πρακτορείο ΙΤΑR TASS τόνισε ότι ο ελληνικός λαός συνδέεται με αιώνια φιλία με τον ρωσικό, γι’ αυτό και αναμένει «μια συγκεκριμένη πράξη αλληλεγγύης». Η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στο αίτημά της για τιμή στα 380 δολάρια τα 1.000 κ.μ. που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος και αναδρομικότητα από 1/1/2013. Η Gazprom, σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν χθες με αφορμή και τη δημοσιοποίηση της παραίτησης του κ. Σαχίνη, δίνει τελική τιμή στα 390 δολάρια τα 1.000 κ.μ.

Πηγές μάλιστα της ΔΕΠΑ εμφάνιζαν χθες τη συμφωνία με τους Ρώσους να έχει κλείσει, κάτι που διέψευδαν κατηγορηματικά από το ΥΠΕΚΑ, ενισχύοντας τις φημολογίες περί διάστασης απόψεων για το θέμα μεταξύ κυβέρνησης και διοίκησης της ΔΕΠΑ. «Δεν έχει κλείσει προς το παρόν καμία συμφωνία. Η στάση που τηρεί η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζεται από κοινού με τη ΔΕΠΑ σε καθιερωμένη εβδομαδιαία συνάντηση η οποία για την τρέχουσα εβδομάδα έχει προγραμματιστεί για αύριο (σ.σ. σήμερα)», τόνιζαν κύκλοι του ΥΠΕΚΑ, αποφεύγοντας να σχολιάσουν την παραίτηση του κ. Σαχίνη. Ο ίδιος είχε υποβάλει την παραίτησή του με επιστολή του προς την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ που είδε χθες το φως της δημοσιότητας από την περασμένη Παρασκευή. Ηταν η ημέρα που κύκλοι της Gazprom διέρρεαν ότι υπάρχει καταρχήν συμφωνία με τη ΔΕΠΑ κάτι που ενόχλησε την ελληνική κυβέρνηση που έσπευσε να το διαψεύσει. Από πλευράς του Μαξίμου, πληροφορίες αναφέρουν ότι εκφράστηκε δυσαρέσκεια σχετικά με τους χειρισμούς της ΔΕΠΑ στο συγκεκριμένο θέμα, η οποία και προκάλεσε την απόφαση του κ. Σαχίνη για παραίτηση εν μέσω των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Σαχίνης φέρεται να είχε εισπράξει τη δυσαρέσκεια του Μαξίμου για τη στάση του στις διαπραγματεύσεις με την Gazprom.

Το Μαξίμου

Αρμόδιες πηγές μεταφέρουν ότι το Μαξίμου χρέωνε στον κ. Σαχίνη ότι προσπάθησε με θέρμη να πείσει την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί συμφωνία στα 405 δολάρια τα 1.000 κ.μ. και αναδρομικότητα έξι μηνών και ότι η απομάκρυνσή του ήταν προδιαγεγραμμένη. Ο ίδιος με δηλώσεις του στην «Κ» υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που αποφασίστηκε η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ άρχισε να τον απασχολεί το θέμα της αναζήτησης εργασίας. Παρέμεινε στη ΔΕΠΑ, διότι ταυτόχρονα ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για το θέμα της τιμής του αερίου για τις οποίες πήρε την ευθύνη να τις ολοκληρώσει.

Στο γιατί αποφάσισε να φύγει πριν ολοκληρωθούν απαντά. «Περίμενα ότι θα γίνει γρηγορότερα. Δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε επ’ αόριστον. Είμαστε σε αυτή τη διαπραγμάτευση 9 μήνες. Πίστευα ότι θα καταλήξουμε στο τέλος Νοεμβρίου και μετά στο τέλος Δεκεμβρίου και φτάσαμε στον Φεβρουάριο. Εμείς κάναμε ως εμπορική εταιρεία ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Η κυβέρνηση μπορεί πολιτικά να παρέμβει για μια καλύτερη τιμή και να αποφασίσει εάν θα κλείσει η συμφωνία ή θα πάμε στη Διαιτησία». Ο κ. Σαχίνης εμφανίζεται πρόθυμος και όπως τονίζει έχει ενημερώσει την κυβέρνηση για τη διάθεσή του να βοηθήσει στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων εάν του ζητηθεί. Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ πάντως τόνιζαν χθες ότι ο κ. Σαχίνης θα παραμείνει μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Ο ίδιος στην επιστολή εμφανίζει τις διαπραγματεύσεις να έχουν κλείσει. «Θέλω να σας ενημερώσω ότι, τώρα που τελειώνει και τυπικά η διαπραγμάτευση με την Gazprom για μείωση των τιμών, αποφάσισα να αποδεχθώ προσφορά της εταιρείας Global Finance για να γίνω partner της εταιρείας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή