ΔΝΤ: «Η τρόικα θα επιστρέψει όταν λυθούν κάποια τεχνικά θέματα»

ΔΝΤ: «Η τρόικα θα επιστρέψει όταν λυθούν κάποια τεχνικά θέματα»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης περνά από την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, για την οποία περιμένει συγκεκριμένες προτάσεις από τους Ευρωπαίους. Αντίθετα, το Ταμείο φέρεται διατεθειμένο να μην πιέσει αυτή τη στιγμή για την ελάφρυνση του χρέους. To ΔΝΤ εξέφρασε μία ακόμη φορά την εμπιστοσύνη του ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την εξασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του χρέους, αν χρειαστεί, και εφόσον και η Ελλάδα τηρήσει τις δικές της.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι χρειάζεται από τους Ευρωπαίους για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, μία γενική δέσμευση ή συγκεκριμένα μέτρα, ο επικεφαλής επικοινωνίας του Ταμείου Τζέρι Ράις δήλωσε ότι «αυτό θα συζητηθεί στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης, και θα αφήσουμε τις λεπτομέρειες στην επόμενη αξιολόγηση». Πρόσθεσε, πάντως, ότι «συνήθως για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επόμενων 12 μηνών χρειαζόμαστε ένα βαθμό συγκεκριμένων μέτρων». Σχετικά με την επιστολή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην τρόικα, με την οποία προειδοποιεί ότι η καθυστέρηση στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών υπονομεύει την επιτυχία της, ο κ. Ράις επίσης παρέπεμψε στην αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι και αυτό είναι μέρος των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αποστολή θα επιστρέψει σύντομα, όταν θα έχουμε ξεκαθαρίσει έναν αριθμό τεχνικών θεμάτων». Οπως είπε, «η έμφαση είναι να φτάσουμε σε συμφωνία σε συγκεκριμένες πολιτικές που θα διευκολύνουν την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης. Εργαζόμαστε εντατικά με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους για να φτάσουμε σε συμφωνία». Σε μία ένδειξη πάντως ότι το ΔΝΤ ίσως αποδεχθεί τα στοιχεία της Ελλάδας για το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα, ο κ. Ράις είπε ότι «η κατάσταση εξελίσσεται. Νομίζω ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε ξανά όλα τα νούμερα και τα στοιχεία υπό το φως της εξελισσόμενης κατάστασης. Αυτό είναι φυσιολογικό».

Ερωτώμενος πότε βλέπει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι παρατηρείται «ανανέωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος», ειδικά για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οπως είπε ο κ. Ράις, «η εμπιστοσύνη χωρίς αμφιβολία θα επεκταθεί, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς για το ελληνικό χρέος, αλλά είναι δύσκολο να πούμε πότε ακριβώς». Η αβεβαιότητα είναι μεγάλη ακόμη, τόνισε, προσθέτοντας ότι «το κλειδί παραμένει η συνέχιση της πιστής εφαρμογής του προγράμματος».

Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε τη συνάντηση για την Ελλάδα στο παρασκήνιο του συμβουλίου Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Οπως είπε, «υπήρξαν τεχνικές συζητήσεις για την Ελλάδα μεταξύ του ΔΝΤ και άλλων μελών της τρόικας, αυτό δεν είναι ασυνήθιστο». Αρνήθηκε, ωστόσο, να σχολιάσει πληροφορίες για τον τρόπο που προωθείται η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παραπέμποντας στους Ευρωπαίους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή