Στάση αναμονής από τους χρηματιστές

Στάση αναμονής από τους χρηματιστές

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία εγκύκλιος δεν έχει φθάσει στα γραφεία των χρηματιστηριακών εταιρειών για τον τρόπο εφαρμογής του φόρου υπεραξίας 15% που ισχύει από την πρώτη συνεδρίαση του 2014.

«Οι επενδυτές τηλεφωνούν καθημερινά για να τους ενημερώσουμε για τον νέο φόρο και δεν ξέρουμε τι να τους απαντήσουμε, αφού δεν έχουμε καμία ενημέρωση και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε μόνο τον φόρο 0,2% επί των πωλήσεων σε κάθε συναλλαγή», δηλώνουν στην «Κ» χρηματιστές. Η μόνη ενημέρωση που υπάρχει για τον φόρο υπεραξίας είναι η ερμηνευτική εγκύκλιος της 31ης Δεκεμβρίου 2013, που είχε αποκαλύψει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο χρηματιστήριο. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «κάθε επενδυτής θα υπολογίσει προσωπικά και θα εγγράψει τον φόρο υπεραξίας 15% που προκύπτει στο χαρτοφυλάκιό του στη φορολογική δήλωση του 2014 την οποία θα υποβάλει το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Οπως εξηγούν οι χρηματιστές, για να υπολογιστεί ο φόρος υπεραξίας από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές θα απαιτηθεί νέο λογισμικό, το οποίο κοστίζει και ασφαλώς δεν είναι σίγουρο ότι θα το τοποθετήσουν και οι 31 ιδιωτικές χρηματιστηριακές. Μόνο το ελληνικό χρηματιστήριο διαθέτει τέτοια τεχνολογική υποδομή και δεν έχει διευκρινισθεί μέχρι σήμερα εάν θα αναλάβει σαν ΕΧΑΕ να εκδίδει τους φόρους υπεραξίας για εκατοντάδες χιλιάδες χαρτοφυλάκια χωρίς προμήθεια. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος υπεραξίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1999 υπολογίζεται με τιμή κτήσης την τιμή των δημοσίων εγγραφών των εισηγμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή