Ξενοδοχειακά ακίνητα και παραθεριστικά θέρετρα αποτελούν την υπ’ αριθμόν 1 επιλογή των ξένων επενδυτών, που κινούνται στην εγχώρια αγορά ακινήτων. Η τάση αυτή, μάλιστα, δεν προβλέπεται να διαφοροποιηθεί στο άμεσο μέλλον, τουλάχιστον έως ότου ολοκληρωθεί ο κύκλος της πτώσης των τιμών στην κτηματαγορά. Τα παραπάνω υποστηρίζουν στην «Κ» στελέχη της αγοράς ακινήτων, με αφορμή την πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησαν, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η Pricewaterhouse Coopers και το ULI (Urban Land Institute). Από αυτήν προέκυψε η άνοδος της Αθήνας, ως προορισμού για επενδύσεις σε ακίνητα, κατά 14 θέσεις. Ειδικότερα, βρέθηκε στη 13η θέση, από την 27η στην οποία είχε καταταγεί στην αντίστοιχη περυσινή έρευνα. Η άνοδος αυτή αντικατοπτρίζει την αλλαγή στάσης όλο και περισσότερων επενδυτών, μέσα σε μόλις 12 μήνες.
Μέχρι πριν από ένα χρόνο, η αγορά ακινήτων της Αθήνας αποτελούσε απαγορευμένη περιοχή για τους επενδυτές. Σήμερα, η εικόνα αυτή έχει βελτιωθεί αισθητά, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι προσφέρονται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του ελληνικού σκέλους του ULI, Γιώργος Καμπουρόπουλος, «η επιτυχία της Ιρλανδίας και πλέον και της Ισπανίας στο να ανακάμψουν έχει οδηγήσει αρκετούς επενδυτές στην άποψη ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβεί σύντομα και στις υπόλοιπες χώρες της Νότιας Ευρώπης που επλήγησαν από την κρίση και κυρίως στην Ιταλία και την Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ξένοι προτιμούν κυρίως τα ξενοδοχεία, με βασικό δέλεαρ την άνοδο του τουρισμού. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα επενδυτικά κεφάλαια που εξετάζουν την Ελλάδα έχουν καιροσκοπικό χαρακτήρα. Εν ολίγοις, προχωρούν σε αγορές μόνο αν το τίμημα είναι εξαιρετικά χαμηλό, κατά κανόνα 40% χαμηλότερο της ήδη χαμηλής εύλογης αξίας του εκάστοτε ακινήτου. Στόχος τους είναι να περιορίσουν το επενδυτικό ρίσκο που αναλαμβάνουν με την τοποθέτηση στην ελληνική αγορά. Γι’ αυτό και αναζητούν ακίνητα που προκύπτουν από αναγκαστικές πωλήσεις (distressed sales) λόγω οικονομικών προβλημάτων του ιδιοκτήτη, που να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις, ακριβώς λόγω του χαμηλού τιμήματος.
Σύμφωνα πάντως με τον κ. Αριστοτέλη Καρυτινό, γενικό διευθυντή του κλάδου ακίνητης περιουσίας του ομίλου Εθνικής και διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Πανγαίας, μπορεί η βασική προτίμηση των ξένων να είναι η απόκτηση ξενοδοχειακών ακινήτων από τις τράπεζες, πλην όμως τέτοια «πακέτα» ακινήτων δεν διατίθενται σήμερα. «Αν μια τράπεζα επέλεγε να διαθέσει ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο, η ανταπόκριση θα ήταν άμεση, ιδίως αν το ζητούμενο τίμημα συμβάδιζε με τις απαιτήσεις των εν λόγω funds», αναφέρει ο κ. Καρυτινός. Το πρόβλημα είναι ότι δύσκολα οι τράπεζες θα επέλεγαν μια τέτοια λύση για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.
Ετσι, το ενδιαφέρον στρέφεται στις μεμονωμένες πωλήσεις ξενοδοχείων από τους ιδιοκτήτες τους, όπου όμως και πάλι οι ζητούμενες τιμές δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των επενδυτών, ενώ πρόκειται κυρίως για μικρές μονάδες. Σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό, οι ξένοι προτιμούν ξενοδοχεία τουλάχιστον 150 κλινών, με κάποιες ποιοτικές προδιαγραφές (τουλάχιστον 4 αστέρων), προκειμένου να μπορέσουν να παραχωρήσουν σε ξένους ομίλους τη διαχείριση. Στις πρώτες επιλογές τους είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κρήτη και η Ρόδος και δευτερευόντως η Κέρκυρα και η Χαλκιδική.
Κατά τον κ. Καμπουρόπουλο, οι περισσότεροι επενδυτές που εξετάζουν την ελληνική αγορά προέρχονται από τις ΗΠΑ και τη Μεγ. Βρετανία και ακολούθως από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή.