Τρισέ: Η προσπάθεια της Ελλάδας θα δικαιωθεί

Τρισέ: Η προσπάθεια της Ελλάδας θα δικαιωθεί

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα έκανε τρομερή δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία ήταν αναπόφευκτη και από έλλειμμα ύψους 15% βρίσκεται σήμερα με ένα μικρό πλεόνασμα. Όταν οριστικοποιηθούν και επαληθευτούν τα στοιχεία, πιστεύω ότι θα γίνει συζήτηση για τα επιτόκια και τη διάρκεια της χρηματοδότησης και οι προσπάθειες της Ελλάδας θα δικαιωθούν, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Στην ομιλία που εκφώνησε απόψε στην Αθήνα ο κ. Τρισέ, με τίτλο «μαθήματα από την κρίση: βελτιώνοντας την οικονομική και δημοσιονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ», έκανε ειδικές αναφορές στην Ελλάδα, λέγοντας ότι έχει γίνει τρομερή προσαρμογή, ότι η εξυγίανση αυτή ήταν αναγκαία, για να περάσει η Ελλάδα σε μια ισορροπημένη κατάσταση. Μετά από έλλειμμα 15% τους τελευταίους 12 μήνες πέρασε σε ένα μικρό πλεόνασμα. Όταν θα έχουμε τα οριστικά στοιχεία και υπάρξει επαλήθευση, θα γίνει συζήτηση για τα επιτόκια χρηματοδότησης και για τη διάρκεια και οι προσπάθειες της Ελλάδας θα δικαιωθούν. Για τη βραδύτητα αντίδρασης της ευρωζώνης στη περίπτωση της Ελλάδας, απάντησε ότι κατ΄ αρχήν δεν υπήρχαν έτοιμοι μηχανισμοί και ότι όπου πρέπει να πάρουν αποφάσεις τα κοινοβούλια όπως στην περίπτωση της Γερμανίας αλλά και άλλων χωρών, χρειάζεται χρόνος.

Για τη διαφορά επιτοκίων μεταξύ των πιστωτριών χωρών και αυτών με τα οποία δανείζουν την Ελλάδα, ο κ. Τρισέ είπε ότι είναι ένα είδος σπρεντ αντιστάθμισης του κινδύνου, έναντι κάποιας αβεβαιότητας αποπληρωμής, δέχθηκε πάντως ότι η αρνητική εικόνα για την Ελλάδα πρέπει ν΄ αλλάξει. Για την ανεργία είπε ότι απασχολεί όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες αλλά περισσότερο αυτές στις οποίες υπήρξε μακρόχρονη κακοδιαχείριση. Επεσήμανε δε ότι αν τα βάρη της προσαρμογής τα είχαν επωμιστεί όλοι οι πολίτες της χώρας, η ανεργία θα ήταν μικρότερη.

Ο κ. Τρισέ ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της ΕΚΤ το διάστημα 2003 – 2011 ανέπτυξε τις αιτίες της κρίσης την οποία χαρακτήρισε παγκόσμια και τη μεγαλύτερη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που πέρασε από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, χτύπησε τις πιο ευάλωτες χώρες της ευρωζώνης, ξεπεράστηκε σε μεγάλο βαθμό χάρη στην ταχύτητα και τις συντονισμένες αντιδράσεις τραπεζών και κυβερνήσεων και σημείωσε ότι δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε και πρέπει να προχωρήσει η εμβάθυνση της ευρωζώνης και να τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν.

Ως στοιχεία αισιοδοξίας για το μέλλον της ευρωζώνης ανέφερε τη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή όλων των χωρών που βρέθηκαν σε κρίση, τη βελτίωση της οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης, το πολιτικό μήνυμα που έστειλαν οι χώρες της ευρωζώνης ότι επιθυμούν την εμβάθυνση και οι ενέργειες της ΕΚΤ για τη μη μετάδοση της κρίσης, τον Μάιο του 2010, τον Αύγουστο του 2011 και τον Σεπτέμβριο του 2012.

Πηγαίνοντας ένα βήμα μπροστά, είπε ότι στην ευρωζώνη έχουμε de facto μια πολιτική ένωση, το πρόβλημα είναι ότι χρειάζεται δημοκρατική νομιμοποίηση και αυτό μπορεί να το προσφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ερωτηθείς να σχολιάσει το PSI αρνήθηκε ότι εμπλέκεται η ΕΚΤ και στη συνέχεια σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ να προσθέσει κάτι, είπε ότι «αυτό που προσάπτουν στην ΕΚΤ είναι το αντίθετο. Δηλαδή η συνήθης κατηγορία προς την ΕΚΤ είναι ότι δεν ενεργοποιήθηκε πιο νωρίς για να υπάρξει μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους». «Η αλήθεια είναι», πρόσθεσε, «ότι αυτές οι αποφάσεις δεν ελήφθησαν από την ΕΚΤ, ήταν αποφάσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών και αυτό υπό το βλέμμα του ΔΝΤ , της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ΕΚΤ δεν όφειλε να πάρει αποφάσεις σ΄ αυτόν τον τομέα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή