ΟΟΣΑ: Αστοχίες στις προβλέψεις για Ελλάδα λόγω λιτότητας

ΟΟΣΑ: Αστοχίες στις προβλέψεις για Ελλάδα λόγω λιτότητας

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας η εφαρμογή της λιτότητας έπαιξε ρόλο στη λανθασμένη πρόβλεψη του ΑΕΠ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε χθες ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Σε αντίθεση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που παραδέχτηκε πέρυσι ότι κακώς χρησιμοποίησε μικρότερους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, δηλαδή ότι υποεκτίμησε τις επιπτώσεις που είχε η λιτότητα στην ανάπτυξη των διαφόρων οικονομιών και ιδίως της Ελλάδας, ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι καθοριστικό ρόλο έπαιξε η αδυναμία των ηγετών της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κρίση δημοσίου χρέους. «Ο ΟΟΣΑ δεν υπολόγισε ότι οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές ήταν μικρότεροι», δήλωσε χθες στο Λονδίνο ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού, Πιερ Κάρλο Πάντοαν. «Αποδείχτηκε ότι τα σημαντικότερα λάθη οφείλονται στη λανθασμένη εκτίμηση ότι η κρίση της Ευρωζώνης θα υποχωρήσει με τον καιρό και ότι θα μειωθούν οι διαφορές μεταξύ του επιτοκίου δανεισμού που πληρώνουν οι διάφορες χώρες», είπε ο κ. Πάντοαν αναφερόμενος στις προβλέψεις του Οργανισμού για την Ευρωζώνη.

Γενικότερα, ο ΟΟΣΑ αποδίδει τα λάθη στις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην εξαιρετικά ευμετάβλητη κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά το 2007. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, επηρεάστηκαν περισσότερο αρνητικά οι χώρες που είχαν ανοιχτή οικονομία όσον αφορά το εμπόριο και τη χρηματοδότηση και οικονομίες που είχαν περισσότερο κλειστές αγορές εργασίας και προϊόντων. Επίσης, σημαντικά λάθη στις προβλέψεις έγιναν σε χώρες με ασθενικό τραπεζικό σύστημα. Η Ελλάδα εμπίπτει σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες. «Η επανειλημμένη επιδείνωση της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης κατέπληξε εξαιτίας του ισχυρότερου (απ’ ό,τι είχαμε προβλέψει) δεσμού μεταξύ κρατών-μελών και τραπεζών. Αυτό επηρέασε τις προβλέψεις μας και εκτιμήσαμε ότι η ανάπτυξη θα είναι μεγαλύτερη κατά τα αρχικά στάδια της ανάκαμψης», εξήγησε χθες ο κ. Πάντοαν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT