89% αυξήθηκε ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας τον Νοέμβριο

89% αυξήθηκε ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας τον Νοέμβριο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερη διαδοχική μηνιαία άνοδο σημείωσε η οικοδομική δραστηριότητα τον Νοέμβριο του 2013, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν οι επεκτάσεις και αναβαθμίσεις μεταποιητικών και ξενοδοχειακών ακινήτων, όπως επίσης και η διαδικασία της νομιμοποίησης αυθαιρέτων κτισμάτων, που επίσης προσμετρώνται στον υπολογισμό της οικοδομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, κατά τον Νοέμβριο, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα διαμορφώθηκε σε 1.575 οικοδομικές άδειες, οι οποίες αντιστοιχούν σε 320,8 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.336,1 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, παρουσιάζοντας άνοδο της τάξης του 36,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 62,8% στην επιφάνεια και κατά 89,0% στον όγκο, σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2012.

Πρόκειται για τον δεύτερο μήνα ανόδου της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς η σχετική τάση είχε καταγραφεί για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2013. Ανάλογη εικόνα εμφάνισε τον Νοέμβριο και η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, που ανήλθε σε 1.554 οικοδομικές άδειες, οι οποίες αντιστοιχούν σε 308,7 χιλιάδες τ.μ. και 1.280,4 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, καταγράφοντας άνοδο κατά 35,1% στον αριθμό των αδειών, κατά 62,7% στην επιφάνεια και κατά 89,2% στον όγκο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.

Οπως ανέφερε σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Alpha Bank, η άνοδος αυτή της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας αποδίδεται σε σημαντικές επεκτάσεις κτιρίων μεταποιητικών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων, αρχής γενομένης από τη Βόρεια Ελλάδα (Ανατολική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία και Θράκη) και μέρος της νησιωτικής χώρας. Μερίδιο στην αύξηση των αδειών έχουν βέβαια και οι νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, με τη σχετική διαδικασία να έχει επανεκκινήσει πλήρως, μετά την αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

Κατά την Alpha Bank, θα πρέπει να αναμένεται περαιτέρω αύξηση του όγκου των οικοδομικών αδειών και κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, η οποία θα διαμορφωθεί σε περίπου 15% σε ετήσια βάση. Ως εκ τούτου, οι επενδύσεις σε κατοικίες το 2014 ενδέχεται να σταθεροποιηθούν για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, έστω στο πολύ χαμηλό επίπεδο του 2013, όταν εκτιμάται ότι προέκυψε πτώση της τάξεως του 35% σε 3,9 δισ. ευρώ.

Στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παρέμεινε βέβαια μειωμένη, καθώς η υποχώρηση σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε σε 27,5% με βάση τον αριθμό των οικοδομικών αδειών, σε 26,7% με βάση την επιφάνεια και σε 23,8% με βάση τον όγκο. Τέλος, στο 12μηνο Δεκεμβρίου 2012- Νοεμβρίου 2013 η πτώση αγγίζει το 29,1% στον αριθμό των αδειών, το 27,5% στην επιφάνεια και το 24,9% στον όγκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή