Το Δημόσιο θα καλύψει τα δάνεια του Μεγάρου Μουσικής

Το Δημόσιο θα καλύψει τα δάνεια του Μεγάρου Μουσικής

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών για το μέλλον του Μεγάρου Μουσικής. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην κλείσει το Μέγαρο και όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές εργάζονται πάνω σε αυτό το σχέδιο.

Στη σύσκεψη μετείχε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ο υπουργός Πολιτισμού, Π. Παναγιωτόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής, Ι. Μάνος. Το πρόβλημα που έχει ανακύψει με το Μέγαρο Μουσικής είναι ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα δάνεια που είχε λάβει και επειδή τα είχε συνάψει με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, το τελευταίο καλείται τώρα να τα αποπληρώσει. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να κλείσει το Μέγαρο Μουσικής, αλλά να καλύψει τις υποχρεώσεις του και να το διατηρήσει εν λειτουργία. Μάλιστα, μετά τη χθεσινή σύσκεψη αρμόδιοι παράγοντες ανέφεραν πως το Δημόσιο θα πάρει στην κυριότητά του το νέο κτίριο του Μεγάρου, ενώ το παλαιό θα παραμείνει στο σημερινό καθεστώς. Επίσης, τη διαχείριση θα την ασκεί η διοίκηση του Μεγάρου, αλλά από εδώ και στο εξής το κράτος θα έχει την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού με έξι μέλη.

Παράλληλα, παράγοντας που συμμετείχε στη σύσκεψη ξεκαθάρισε πως «ο πολιτισμός δεν πωλείται», βάζοντας τέλος στα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να παραχωρεί το Μέγαρο Μουσικής στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων για το ιδιωτικοποιήσει. Επίσης, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι το σχέδιο βιωσιμότητας του Μεγάρου Μουσικής δεν προβλέπει καμία απόλυση, ενώ προβλέπει μεταξύ άλλων και την αξιοποίηση των χώρων που διαθέτει και ως συνεδριακό κέντρο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με έγγραφο που είχε διαβιβάσει στη Βουλή ο κ. Σταϊκούρας, το Μέγαρο Μουσικής έχει συνάψει τρία δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, συνολικού αρχικού ποσού 245 εκατ. ευρώ. Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συγκεκριμένων δανείων στις 30 Ιουνίου του 2013, ήταν 229,27 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή