Χωρίς επιχειρησιακό πρόγραμμα με στόχευση τις Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ) σχεδιάζεται το νέο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (2014-2020). Η τρίτη εγκύκλιος σχετικά με την κατάρτιση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ) του νέου ΕΣΠΑ που απεστάλη στις αρχές του έτους από το υπουργείο Ανάπτυξης στους ενδιαφερόμενους φορείς για διαβούλευση, δεν περιλαμβάνει διακριτό πρόγραμμα το οποίο να στοχεύει στην προώθηση και αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Ελλάδα. Αντίθετα, ο σχεδιασμός προβλέπει ένα πενιχρό πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του δημοσίου τομέα ύψους 200 εκατ. ευρώ, ενώ οι δράσεις προώθησης και ανάπτυξης των ΤΠΕ στην Ελλάδα αναμένεται ν’ αποτελέσουν υποσύνολο του ΕΠ που ονομάζεται «Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία». Αν ο σχεδιασμός αυτός τελικά υπερισχύσει, τότε θα είναι η πρώτη φορά από την εποχή των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων (1985), που μια προγραμματική περίοδος στήριξης της χώρας από τα διαρθρωτικά προγράμματα, δεν θα περιλάβει αυτοτελή ενότητα στήριξης των ΤΠΕ. Το θέμα απασχόλησε κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά την περασμένη εβδομάδα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ο Γ.Γ. Επενδύσεων Γ. Γιαννούσης, ο Γ.Γ. Επικοινωνιών Μ. Δασκαλάκης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Δ. Πτωχός. Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, έφερε στον πρωθυπουργό ο κ. Δασκαλάκης ο οποίος είναι και ο άμεσα θιγόμενος από τις πρωτοβουλίες/αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δασκαλάκης ασκεί σήμερα και τα καθήκοντα του Ειδικού Γραμματέα για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της «Ψηφιακής Σύγκλισης».
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στη συγκεκριμένη σύσκεψη, το νέο ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα», περιλαμβάνει πόρους περίπου 550 εκατ. ευρώ για δράσεις σε ΤΠΕ. Αν σε αυτά συμπεριληφθούν και τα περίπου 180 εκατ. ευρώ του ΕΠ «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα», τότε το συνολικό ποσό συμποσούται σε περίπου 730 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, στην αγορά είναι εμφανές ότι τα κεφάλαια αυτά δεν επαρκούν όχι για νέα έργα ΤΠΕ, αλλά γι’ αυτά που θα αποτελέσουν έργα-γέφυρες με το σημερινό ΕΣΠΑ.
Πρόκειται για έργα που εκ των πραγμάτων δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθούν στο υφιστάμενο ΕΣΠΑ και θ’ απαιτήσουν χρηματοδότηση από το επόμενο. Τέτοια έργα είναι το Σύζευξις ΙΙ, ύψους 150 εκατ. ευρώ, η ανάπτυξη δικτύων σε αγροτικές περιοχές (Rural) ύψους 160 εκατ. ευρώ, η σύνταξη του Κτηματολογίου (τελευταία φάση) ύψους 300 εκατ. ευρώ κ.ά. Και φυσικά δεν αναφερόμαστε στο έργο των οπτικών ινών στα σπίτια (fiber to the home) το οποίο η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε θέσει για πρώτη φορά το 2008, με πρωτοβουλία μάλιστα του σημερινού υπουργού Ανάπτυξης, τότε ως υπουργού Μεραφορών κι Επικοινωνιών.
Η κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου, τελικά έκλεισε με την οδηγία του πρωθυπουργού να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ΤΠΕ στο επόμενο ΕΣΠΑ. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι τα κονδύλια της πληροφορικής θα γίνουν… «τσιμέντο» κι «άσφαλτος», δηλαδή θα χρηματοδοτήσουν έργα του κατασκευαστικού τομέα.
Σημειώνεται ότι τα ΜΟΠ Πληροφορικής είχαν προϋπολογισμό 20 δισ. δρχ. (60 εκατ. ευρώ), στο Β΄ ΚΠΣ το ΕΠ «Κλεισθένης» είχε προϋπολογισμό 100 δισ. δρχ. (300 εκατ. ευρώ), το ΕΠ «Κοινωνία της Πληροφορίας» στο Γ΄ ΚΠΣ είχε προϋπολογισμό 2,9 δισ. ευρώ, ενώ στην τελευταία προγραμματική περίοδο, το ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» είχε προϋπολογισμό 1,3 δισ. ευρώ. Στα τελευταία όμως θα πρέπει να προστεθούν και τα 600 εκατ. ευρώ του ΕΠ της «Διοικητικής Μεταρρύθμισης».