Αντιδράσεις εργοληπτών στο ν/σ για τις συμβάσεις

Αντιδράσεις εργοληπτών στο ν/σ για τις συμβάσεις

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία επί της αρχής, αλλά διαφωνίες… επί του περιεχομένου εκφράζουν οι ενώσεις των εργοληπτών για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά τη δημιουργία ενιαίου θεσμικού πλαισίου συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών. Οπως εκτιμούν, οι προτάσεις του υπουργείου πάσχουν στο επίπεδο της διαφάνειας. Χθες επί των βασικών σημείων του σχεδίου νόμου τοποθετήθηκε η Πανελλήνια Ενωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΣΕΔΕ). Οπως ανέφερε ο πρόεδρός της, κ. Γιώργος Γάγαλης, το μοντέλο ανάθεσης δημοσίων έργων που προτείνει η νομοθετική πρόταση είχε δοκιμαστεί και καταργηθεί προ δεκαπενταετίας. «Πρόκειται για τη λεγόμενη “αιτιολόγηση”, που ίσχυσε πριν από τον “μαθηματικό τύπο”: δηλαδή οι εταιρείες υπέβαλλαν προσφορές και μετά η υπηρεσία τους καλούσε να τις αιτιολογήσουν και αποφάσιζε. Το σύστημα αυτό κράτησε 2 – 3 χρόνια και υπό το βάρος των αντιδράσεων καταργήθηκε».

Οι εργολήπτες εκφράζουν αντιρρήσεις και για την ευχέρεια που δίδεται στις αναθέτουσες αρχές να διεξάγουν ανοιχτούς ή κλειστούς διαγωνισμούς και να διαμορφώνουν κατά το δοκούν τα προσόντα των υποψηφίων. Επίσης, αντιρρήσεις εκφράζονται και για την αύξηση του (χρηματικού) ορίου των απευθείας αναθέσεων. «Σήμερα για τους δήμους το όριο είναι τα 12.000 ευρώ. Βλέπεις τα τεχνικά προγράμματα των δήμων και δεν υπάρχει πουθενά έργο πάνω από 12.000 ευρώ, τα “σπάνε” όλα σε 12άρια για να τα δίνουν στους δικούς τους εργολάβους. Τώρα το όριο αυξήθηκε στις 20.000 ευρώ συν ΦΠΑ, δηλαδή τους διευκολύνει ακόμα περισσότερο».

Ως σημαντική πρωτοβουλία, η οποία ωστόσο «χρειάζεται να εμπλουτιστεί και συμπληρωθεί από μια σειρά διατάξεων και άρα να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επανάληψης αντιλήψεων και επιλογών που έχουν, επί σειρά ετών, δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους εμπλεκομένους στο σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων», χαρακτηρίζει το σχέδιο νόμου ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή