Μικρότερη της πρόβλεψης η ύφεση του 2013

Μικρότερη της πρόβλεψης η ύφεση του 2013

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισθητή ήταν η συρρίκνωση του ρυθμού μείωσης του ελληνικού ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η ύφεση διαμορφώθηκε στο 2,6% με αποτέλεσμα σε ολόκληρο το έτος η ύφεση να ανέρχεται στο 3,7% πέρυσι. Επίδοση η οποία είναι καλύτερη, τόσο από τον αρχικό στόχο (4,2%), όσο και από τον τελικό στόχο, που προέβλεπε ύφεση 4% για το 2013. Το ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2013 ανήλθε στα 39,6 δισ ευρώ όταν στο ίδιο διάστημα του 2012 ήταν 40,7 δισ ευρώ. Πάντως, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2013 το ΑΕΠ μειώθηκε σημαντικά αφού τότε είχε διαμορφωθεί στα 43,5 δισ ευρώ.

Ωστόσο, η συρρίκνωση της ετήσιας μείωσης του ΑΕΠ στο 2,6% αποδίδεται στην βελτίωση κάποιων δεικτών, όπως οι λιανικές πωλήσεις και η οικοδομή. Πάντως, τα οριστικά στοιχεία δεν είναι ακόμα διαθέσιμα και ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές. Σε σχετική ανακοίνωσή του, με αφορμή τα στοιχεία για το ΑΕΠ, το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι: Το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους το τέταρτο τρίμηνο του 2013 μειώθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση. Συνολικά, το 2013 το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους μειώθηκε κατά 3,7%, το οποίο αποτέλεσμα είναι καλύτερο από την αρχική πρόβλεψη.  Σημειώνεται ότι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από την έναρξη του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τα θετικά σημάδια που έδειχναν το τελευταίο διάστημα οι επιμέρους βραχυχρόνιοι ποιοτικοί και ποσοτικοί δείκτες. Επιπλέον, υποδηλώνει ότι σταδιακά η ελληνική οικονομία βγαίνει από τη βαθιά ύφεση των τελευταίων ετών, ενώ δημιουργούνται και οι προϋποθέσεις, όπως άλλωστε έχει προβλεφθεί, για επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά μέσα στο 2014.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή