ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Είναι εκπληκτικό να υπάρχει από τόσο νωρίς το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος», απάντησε με δυσπιστία Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες σε ερώτηση της «Κ» σχετικά με τις διαρροές που υπάρχουν στα ελληνικά μέσα για το πλεόνασμα – έκπληξη. «Η Eurostat δουλεύει πολύ σκληρά και το νωρίτερο που μπορεί να ανακοινώσει κάτι για το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι στις 22 Απριλίου. Δεν έχω ιδέα αν η ελληνική κυβέρνηση έχει σωστό το νούμερο και πιο είναι αυτό, αλλά με εκπλήσσει αυτό» και πρόσθεσε ότι αν όντως είναι εντυπωσιακό, όπως διαμηνύεται, τότε ελπίζει να βγει αληθινό.
Εν τω μεταξύ, όπως διαμορφώνεται τώρα το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης, η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα αμέσως μετά το Eurogroup της Δευτέρας (17/2). «Υπάρχουν κάποιες μικρές εκκρεμότητες που πρέπει να λυθούν για να κλείσει η αξιολόγηση», δήλωνε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ώστε να προχωρήσουν για μία αρχική συμφωνία στο Eurogroup του Μαρτίου (10/3). Οι μεγάλες λήξεις ομολόγων του Μαΐου είναι αυτές που πιέζουν την τρόικα να έχει ολοκληρώσει «αρκετά νωρίτερα» από αυτή τη λήξη την αξιολόγηση.
Στο θέμα της δόσης, το πιο πιθανό είναι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να λάβει η χώρα διπλή δόση, γεγονός που επιβεβαίωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος δήλωσε «ότι η δόση του Απριλίου θα είναι γύρω στα 10 δισ.». Από πού όμως προκύπτουν αυτά τα περίπου 10 δισ.; Αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα 3,1 δισ. (ποσό που έχει μείνει από την αξιολόγηση που έχει αρχίσει από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μάλλον θα κλείσει τον Μάρτιο) και συγχρόνως 5,7 δισ. από την επόμενη δόση για το πρώτο τρίμηνο του 2014. Το ΔΝΤ, από την άλλη, δεν έχει δώσει τη δόση του δανείου ούτε για το τρίτο τρίμηνο του 2013 ούτε για το τέταρτο, αλλά ούτε και για το πρώτο του 2014.
Βλέποντας οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να αργούν οι αξιολογήσεις στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, έχουν θεσπίσει ένα καινούργιο σύστημα βάσει του οποίου μπορούν να προεγκρίνουν επόμενες δόσεις μόνο αν αυτές συνδεθούν με προαπαιτούμενες δράσεις. Το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με αυτό το σύστημα, αλλά και αυτό φαίνεται ότι θα δώσει διπλή δόση τον Απρίλιο (1,8 δισ. + 1,8 δισ. του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου του 2013), καθώς Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε ότι «θα θύμωνα αν έδινε μόνο μία δόση το ΔΝΤ, αλλά θα μου έκανε εντύπωση αν έδινε και τις τρεις». Ετσι, η δόση του Απριλίου θα περιέχει τα 8,8 δισ. από τους Ευρωπαίους και πολύ πιθανό τα 3,6 δισ. από το ΔΝΤ, σύνολο 12,4 δισ. ευρώ.