ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαφωνία για την υπεραξία

diafonia-gia-tin-yperaxia-2007117

Διάσταση απόψεων φαίνεται ότι υπάρχει μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και ΠΑΣΟΚ στο θέμα της φορολόγησης της υπεραξίας των ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δεν δέχεται να επιβληθεί συντελεστής 7% επί της τιμής πώλησης του ακινήτου.

Αντίθετα, προτείνει την εφαρμογή ενός συστήματος αυτόματου προσδιορισμού της τιμής κτήσης που θα «αποπληθωρίζει» την αξία του κάθε ακινήτου. Ουσιαστικά θα τιμαριθμοποιείται η τιμή κτήσης (κόστος αγοράς) του ακινήτου, ώστε να γίνεται ορθά η σύγκριση με τις σημερινές τιμές πώλησης. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί σημαντικά ο φόρος υπεραξίας, ενώ θα είναι σωστότερος ο τρόπος υπολογισμού του φόρου.

Ταυτόχρονα σχεδιάζεται η απαλλαγή των ακινήτων από τον φόρο υπεραξίας 15% (επιβάλλεται επί της διαφοράς τις τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης) όταν μεταβιβάζονται και τα οποία έχουν διακρατηθεί για διάστημα μεγαλύτερο των 25-30 χρόνων.

Αλλαγές θα επέλθουν και στον τρόπο απόδοσης του φόρου στο ελληνικό Δημόσιο. Οι πωλητές, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείο Οικονομικών, θα περνούν πρώτα από την εφορία προκειμένου να ελεγχθεί ο φόρος υπεραξίας ακινήτων που προκύπτει κατά την πώληση του ακινήτου και εν συνεχεία θα ολοκληρώνεται η συμβολαιογραφική πράξη. Ο συμβολαιογράφος θα είναι υπεύθυνος μόνο για την παρακράτηση και απόδοση του φόρου υπεραξίας. Η δήλωση υπεραξίας θα υποβάλλεται από τον πωλητή στη ΔΟΥ πριν από την υπογραφή του συμβολαίου, θα ελέγχεται η δήλωση, θα βεβαιώνεται ο φόρος και θα εκδίδεται η ταυτότητα οφειλής.