«Αρνητική εξέλιξη» χαρακτηρίζει οποιαδήποτε «υποχώρηση» της κυβέρνησης προς τους αγρότες, όπως, για παράδειγμα, τη δυνατότητα να μην τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων, ο κ. Βάιος Γκανής, αμπελουργός από τη Φθιώτιδα και ένας από τους πρωτεργάτες του Πανελλαδικού Συντονιστικού για τις αγροτικές κινητοποιήσεις το 2010. «Ολοι έπρεπε να τηρούν βιβλία για να δούμε ποιοι είναι βιώσιμοι. Τα βιβλία είναι υπέρ των αγροτών, αυτών βέβαια που δουλεύουν και έχουν εισοδήματα, όχι των άλλων που νοικιάζουν τα χωράφια τους και παίρνουν τις επιδοτήσεις».
1996 – 2014 : Δεκαοκτώ χρόνια αγροτικές κινητοποιήσεις. Στο ίδιο έργο θεατές; Οπως εξηγεί ο κ. Γκανής, οι «παλαιές» κινητοποιήσεις στήθηκαν κυρίως από τους βαμβακοπαραγωγούς σε λάθος βάση. Το 2010 έγινε μια προσπάθεια να τεθούν επί τάπητος τα πραγματικά αγροτικά ζητήματα, αλλά «απέτυχε».
Οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις διαφέρουν από εκείνες του 1996, όταν οι αγρότες επί 58 ημέρες βρίσκονταν στους δρόμους δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στην τότε κυβέρνηση Σημίτη και στον υπουργό Γεωργίας Στέφανο Τζουμάκα.
Τότε, τα μπλόκα ήταν μαζικά και παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, η κομματική καθοδήγηση των τότε αγροτοσυνδικαλιστών, Νασίκα, Κοκκινούλη από τη Ν.Δ., αλλά και του Βαγγέλη Μπούτα από το ΚΚΕ έπαιζε σημαντικό ρόλο. Είχαν δε σοβαρές πιθανότητες να πετύχουν τον στόχο τους – δηλαδή να εξασφαλίσουν περισσότερα χρήματα. Συχνά η Ε.Ε. «διαφωνούσε» με αυτές τις διευκολύνσεις, που στο πλαίσιο της ΚΑΠ τυπικά απαγορεύονται, με αποτέλεσμα την επιβολή προστίμων, τα οποία βέβαια πλήρωνε ο κρατικός προϋπολογισμός. Τελευταίο τέτοιο «πακέτο», αυτό του υπουργού Γεωργίας Σ. Χατζηγάκη (500 εκατ. ευρώ) προκειμένου να σταματήσουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις του 2008 – 2009.
Πολλά φετινά μπλόκα έχουν σαφώς κομματικό χρωματισμό υπό την καθοδήγηση του αειθαλούς Βαγγέλη Μπούτα, υποψηφίου περιφερειάρχη Θεσσαλίας με το ΚΚΕ. Οι άλλοτε συναγωνιστές από τη Ν.Δ. διαχωρίζουν τη θέση τους, ίσως επειδή οι συνθήκες το επιβάλλουν. Ο κ. Σπύρος Τσικρικάς, πρώην πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, έχει συλληφθεί για χρέη της ΕΑΣ προς το Δημόσιο, τα οποία, ωστόσο, είχαν δημιουργηθεί επί των ημερών του έτερου γαλάζιου αγροτοσυνδικαλιστή Θανάση Κοκκινούλη. Σήμερα καλλιεργεί δημητριακά, βαμβάκι, καλαμπόκι και ψυχανθή και δηλώνει: «Οι αγρότες πρέπει και αυτοί να συνεισφέρουν στην προσπάθεια λύσης του οικονομικού προβλήματος της χώρας»…