Θετικά μηνύματα εξέπεμψε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κ. Ρέγκλινγκ, για τη μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας, αλλά και για τον τραπεζικό κλάδο των χωρών που εφαρμόζουν προγράμματα. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ότι η Αθήνα έχει υλοποιήσει μόνο το 53% των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε πως ο ρυθμός υλοποίησης είναι καλύτερος από ποτέ.
Συστάσεις
Οπως ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης «στην αρχή οι Ελληνες δεν έκαναν τίποτα», αλλά πρόσθεσε πως «στο μεταξύ κάνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις απ’ οποιοδήποτε άλλο κράτος από τα 36 του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης)». Μάλιστα, δήλωσε ότι «δεν έχει καταγραφεί ποτέ άλλοτε στην οικονομική ιστορία να μην έχουν οδηγήσει τέτοιες μεταρρυθμίσεις στην ανάπτυξη» αν και δεν παρέλειψε να συστήσει διατήρηση της προσπάθειας. «Φυσικά θα πρέπει να συνεχιστούν, όπως έχει αποφασιστεί», συμπλήρωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.
Πάντως, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά ακόμα από τους Ελληνες. Κάτι που χαρακτήρισε ως λογικό. «Η αγορά εργασίας βελτιώνεται πάντα στο τέλος μιας τέτοιας διαδικασίας. Γι’ αυτό εγώ βλέπω πάντα την ανταγωνιστικότητα, που έχει βελτιωθεί στην Ελλάδα πολύ σημαντικά» επισήμανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Αναφέρθηκε, δε, και στα αποτελέσματα της δημοσιονομικής προσαρμογής, σημειώνοντας ότι «και τα δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν μειωθεί δραστικά, από το 15% στο 2%».
Tεστ αντοχής
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ρέγκλινγκ εκτίμησε ότι οι τράπεζες της Ισπανίας, τη Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιρλανδίας βρίσκονται σε καλή κατάσταση και δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις στα «τεστ αντοχής» (stress tests) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που αναμένονται αργότερα φέτος.
Οπως δήλωσε, οι πέντε χώρες επωφελούνται των αυξανόμενων εξαγωγών, συμπληρώνοντας πως επιστρέφει η οικονομική ανάπτυξη, ενώ υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. «Οι τράπεζες στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα είναι σε αρκετά καλή κατάσταση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «περιμένω πως δεν θα υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, ενώ το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα και την Ιρλανδία».