Κ. Χατζηδάκης: Μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει, το νομοσχέδιο για την επιχειρηματικότητα

Κ. Χατζηδάκης: Μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει, το νομοσχέδιο για την επιχειρηματικότητα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η Ελλάδα αλλάζει χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης το νομοσχέδιο-πλαίσιο που παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του πρωθυπουργού και αλλάζει άρδην τη διαδικασία αδειοδότησης του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, το νομοσχέδιο που δόθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί έως τις αρχές Απριλίου 2014 αποτελεί έναν πολύτιμο κρίκο στην αλυσίδα των μέτρων και παρεμβάσεων που προωθεί η κυβέρνηση για την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Αποποινικοποιούμε την επιχειρηματικότητα. Μειώνουμε το κόστος ίδρυσης των επιχειρήσεων μειώνουμε τη γραφειοκρατία γιατί θεωρούμε ότι η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Οι τέσσερις μεγάλες τομές που προωθούνται μέσω του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

– Για την έναρξη λειτουργίας μιας επιχείρησης αρκεί η υπεύθυνη δήλωση του επιχειρηματία, ο οποίος αναλαμβάνει και την ευθύνη της ορθότητας όσων δηλώνει. Εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα αποτελούν μόνο τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.

– Οι έλεγχοι των επιχειρήσεων δεν θα γίνονται στο στάδιο της έκδοσης άδειας λειτουργίας αλλά κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επιχείρησης.

– Οι έλεγχοι θα διενεργούνται από πιστοποιημένους φορείς του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα και η κεντρική διοίκηση θα έχει την ευθύνη του ελέγχου των ελεγκτών.

– θα δημιουργηθεί ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων και θα γίνεται ηλεκτρονική διεκπεραίωση των αδειών.

«Θα έρθουν τα πάνω κάτω στις αδειοδοτήσεις όλων των επιχειρήσεων, σε όλες τις δραστηριότητες και θα δημιουργηθεί ένα νέο περιβάλλον για επενδυτές» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης ο οποίος παρουσίασε συγκριμένα παραδείγματα.

Με βάση όσα είπε ο υπουργός, σήμερα, για μια βιομηχανική δραστηριότητα υψηλής ή μέσης όχλησης απαιτείται να ολοκληρωθούν 21 διαφορετικά διαδικαστικά βήματα από τον επιχειρηματία. Με το νέο σύστημα καταργούνται τα 14 βήματα είτε λόγω ηλεκτρονικής διασύνδεσης των υπηρεσιών είτε λόγω κατάργησης από τον ίδιο το νόμο. Μόνο για τα επτά βήματα θα πρέπει να επιληφθεί, στο μέλλον, ο ίδιος ο επιχειρηματίας τα οποία σημειώνεται ότι θα εκτελεί και ηλεκτρονικά.

Εξάλλου, αποσαφηνίζονται οι όροι του παιχνιδιού, τα πρότυπα λειτουργίας και οι προδιαγραφές θα είναι οι «λέξεις κλειδιά» στο μέλλον για την αδειοδότηση, είπε ο υπουργός. Συνολικά μειώνονται τα βήματα των αδειοδοτήσεων κατά 60% ενώ αυστηροποιούνται οι ποινές. Τα πρόστιμα θα φτάνουν μέχρι 3 εκατ. ευρώ ή 15% του τζίρου ή προσωρινή ή ακόμη και οριστική διακοπή λειτουργίας. Παράλληλα προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις.

«Ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης, περιορίζοντας και τις υπόνοιες για διαφθορά, εναρμονίζεται το καθεστώς με τη διεθνή πρακτική και οι έλεγχοι γίνονται πιο ανεξάρτητοι, ενώ η Δικαιοσύνη απαλλάσσεται από σημαντικό χρόνο εργασίας» είπε ο υπουργός.

Για την ολοκλήρωση του συνόλου του θεσμικού πλαισίου θα απαιτηθούν μια σειρά από νομοθετήματα που θα προετοιμάσουν τα συναρμόδια υπουργεία.

Επίσης θα εκδοθούν προεδρικά διατάγματα που θα πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και ένα πλήθος υπουργικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη όλο το πλαίσιο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σημειώνεται ότι τα θέματα της χωροθέτησης δεν καλύπτονται από το συγκεκριμένο νομοθέτημα. Το θέμα της χωροταξίας και πολεοδομίας το χειρίζεται ως ανεξάρτητο νομοθέτημα το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Για τις ήδη λειτουργούσες επιχειρήσεις θα υπάρξουν μεταβατικές περίοδοι και μεταβατικές ρυθμίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή