Οι ενδείξεις ανάκαμψης και σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο επταήμερο ενισχύθηκαν, ενώ η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει σημαντικό χρηματοδοτικό κενό το 2014 αν ο προϋπολογισμός 2014 και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εκτελεστούν με ικανοποιητικό τρόπο και οι δόσεις της χρηματοδοτικής ενίσχυσης από τους διεθνείς εταίρους καταβληθούν όπως έχει προγραμματιστεί, υπογραμμίζει η Alpha Bank.«Στην παρούσα έκθεση υποστηρίζεται ότι το κενό αυτό για το 2014 μπορεί να υπάρξει μόνο εάν δεν υλοποιηθούν οι αποφάσεις του Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου 2012, είτε αυτό γίνει με υπαιτιότητα της τρόικας είτε με υπαιτιότητα των ελληνικών κυβερνήσεων. Επιπλέον, για το 2015 κάποιο χρηματοδοτικό κενό μπορεί να υπάρξει μόνο αν ανατραπεί η ανάκαμψη της οικονομίας», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Οσον αφορά το χρηματοδοτικό κενό το 2014 και το 2015, στην έκθεση σημειώνονται τα εξής:
• Αν ο προϋπολογισμός 2014 και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εκτελεστούν με ικανοποιητικό τρόπο και το 2014, όπως πράγματι αναμένεται, και αν οι δόσεις της χρηματοδοτικής ενίσχυσης από τη Ζώνη του Ευρώ, το ΔΝΤ και από τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες καταβληθούν όπως έχει προγραμματιστεί, τότε η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά σημαντικό χρηματοδοτικό κενό το 2014.
• Οι χρηματοδοτικές της ανάγκες κατά το τρέχον έτος προκύπτουν ουσιαστικά από τις λήξεις κρατικών ομολόγων ύψους 24,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 17,7 δισ. ευρώ έναντι Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης και 7,4 δισ. ευρώ έναντι του ΔΝΤ. Από αυτά πληρώθηκαν τον Ιανουάριο 2014 ομόλογα αξίας 1,9 δισ. ευρώ περίπου, επομένως οι εναπομένουσες λήξεις ανέρχονται σε 23 δισ. ευρώ.
• Εάν σε αυτές τις λήξεις προστεθεί και το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2014, που εκτιμάται σε επίπεδα κάτω των 4,8 δισ. ευρώ, τότε οι εναπομένουσες συνολικές δανειακές ανάγκες της χώρας το 2014 ανέρχονται στα 27,8 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι σε αυτές τις ανάγκες συμπεριλαμβάνονται και ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ύψους 4,5 δισ. ευρώ περίπου, τα οποία έλαβαν οι ελληνικές τράπεζες το 2009 ως αντάλλαγμα για τις προνομιούχες μετοχές με 10% κουπόνι που εξέδωσαν και τις οποίες αγόρασε εξ ολοκλήρου το ελληνικό Δημόσιο.