Πλεόνασμα για πρώτη φορά από το 1948 στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Πλεόνασμα για πρώτη φορά από το 1948 στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμα θετικό μήνυμα εξέπεμψε η ελληνική οικονομία χθες προς αγορές και πιστωτές της χώρας. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα για το 2013 ύψους 1,2 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ, για πρώτη φορά από το 1948 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ενώ σύμφωνα με οικονομολόγους είναι η πρώτη φορά γενικότερα που η Ελλάδα εμφανίζει πλεονασματικό ισοζύγιο.

Το συγκεκριμένο ισοζύγιο αντανακλά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και το γεγονός ότι μέσα σε 5 χρόνια βελτιώθηκε κατά σχεδόν 36 δισ. ευρώ, αποδεικνύει τη μεγάλη προσαρμογή που έχει επιτευχθεί τα τελευταία έτη. Υπενθυμίζεται ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν τα «δίδυμα ελλείμματα» που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση και το Μνημόνιο. Πλέον και οι δύο παράμετροι έχουν γίνει πλεονασματικοί με το οικονομικό επιτελείο αισιοδοξεί ότι η χώρα θα εξέλθει σταδιακά από την κρίση.

«Το πλεόνασμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας, σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη στον κρατικό προϋπολογισμό το 2013, εξαλείφουν πια τα δύο αίτια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, δηλαδή τα μεγάλα δίδυμα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών» ανέφερε σε χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών. Και σημειώνει ότι «σηματοδοτείται έτσι η έναρξη αναστροφής των παλαιών και επίμονων τάσεων ελλειμμάτων της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί θετικό οιωνό για την εκπλήρωση των εκτιμήσεων για το 2014 ως το έτος επιστροφής της οικονομίας σε τροχιά υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης».

Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) που ανακοινώθηκαν χθες προκύπτει ότι το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε πέρυσι στο 1,2 δισ. ευρώ από έλλειμμα 4,6 δισ. ευρώ το 2012 και 20,6 δισ. ευρώ το 2011. Το υψηλότερο έλλειμμα των τελευταίων 17 ετών κατεγράφη το 2008 και είχε φθάσει στα 34,7 δισ. ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε 5 χρόνια σημειώθηκε προσαρμογή 35,9 δισ. ευρώ.

Εξέλιξη η οποία αποδίδεται κυρίως στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου. Δηλαδή, της διαφοράς μεταξύ εξαγωγών και εισαγωγών στην ελληνική οικονομία, καθώς το εμπορικό έλλειμμα υποχώρησε στα 17,2 δισ. ευρώ πέρυσι από 44 δισ. ευρώ που ήταν το 2008. Πάντως, η προσαρμογή αυτή προήλθε κυρίως από τη δραστική μείωση κατά 24,1 δισ. ευρώ των εισαγωγών (από 63,8 δισ. ευρώ το 2008 στα 39,7 δισ. ευρώ πέρυσι) και όχι από τόσο από την αύξηση των εξαγωγών που ανήλθε στα 2,7 δισ. ευρώ (από 19,8 δισ. ευρώ το 2008 στα 22,5 δισ. ευρώ το 2013). Επί της ουσίας, οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν εξαιτίας της μεγάλης ύφεσης που βίωσε την τελευταία εξαετία η Ελλάδα, αφού συρρικνώθηκε το διαθέσιμο εισόδημα και κατ’ επέκταση η κατανάλωση και οι εισαγωγές.

Σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο υπηρεσιών, αυτό αυξήθηκε πέρυσι στα 16,8 δισ. ευρώ από 15,1 δισ. ευρώ το 2012. Η αύξηση αυτή προήλθε από τις εισπράξεις από τον τουρισμό που ενισχύθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ και από τις μειωμένες πληρωμές στη ναυτιλία. Ο τουρισμός αναμένεται από το οικονομικό επιτελείο να αποτελέσει την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και για φέτος, οδηγώντας την Ελλάδα σε ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ της.

Ιδιαιτέρως θετική, όμως, ήταν το 2013 και η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων ήταν πλεονασματικό το 2013 και μάλιστα αυξήθηκε κατά 212,7% σε σχέση με το 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το πλεόνασμα έφθασε στα 4,4 δισ. ευρώ πέρυσι από 1,4 δισ. ευρώ πρόπερσι εξαιτίας της αύξησης των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την Ε.Ε. στα 6,4 δισ. ευρώ το 2013 από 4 δισ. ευρώ το 2012.

Ενας ακόμα παράγοντας που οδήγησε στο πλεόνασμα του 2013 από το υψηλό έλλειμμα του 2008 στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι και οι πληρωμές για τόκους. Το 2008 η Ελλάδα κατέβαλε για τόκους εξυπηρέτησης του χρέους της 15,8 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι 5,9 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι το 2012 οι πληρωμές για τόκους ήταν χαμηλότερες (4,9 δισ. ευρώ). Η μείωση αυτή αποδίδεται στο PSI και το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που πραγματοποιήθηκαν την άνοιξη του 2012 και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή