Σχέδιο νόμου «σκούπα» για τον τουρισμό, που διευθετεί μία σειρά θεμάτων, όπως την αποδοτικότερη λειτουργία των ειδικών υποδομών, των μαρινών και των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, έθεσε, χθες, σε δημόσια διαβούλευση η υπ. Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη. Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπονται κυρίως τα εξής:
1. Μακροχρόνιες μισθώσεις: Ακίνητα του καταργηθέντος Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που περιήλθαν στο υπουργείο, τα οποία διαθέτουν άδεια δόμησης ξενοδοχείου, δύνανται να εκμισθώνονται μακροχρονίως άνω των 12 ετών και μέχρι 99 έτη. Ως όρος έχει τεθεί η διατήρηση της λειτουργίας των μονάδων εκπαίδευσης στις εγκαταστάσεις τους. Η πρόβλεψη αυτή καλύπτει την προοπτική μίσθωσης και του Ξενία Αναβύσσου, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα τουριστικά «φιλέτα» στην παραλιακή ζώνη της Αττικής. Τα έσοδα από τις μισθώσεις θα δίνονται αποκλειστικά για εκπαιδευτικές δράσεις.
2. Αγροτοτουρισμός: Διευθετείται μία σειρά θεμάτων και για τον αγροτοτουρισμό με τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας σε αγροκτήματα και τη χορήγηση ειδικού σήματος για τον αγροτοτουρισμό.
3. Αγρότες: Οποιοδήποτε εισόδημα επαγγελματία αγρότη προέρχεται από τον αγροτοτουρισμό δηλώνεται και φορολογείται ως αγροτικό εισόδημα εφόσον αυτό προέρχεται από αγροτοτουριστική δραστηριότητα και δεν υπερβαίνει το 50% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του.
4. Αιγιαλός: Για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας πλην τουριστικών δημοσίων κτημάτων σε όμορα καταλύματα το αντάλλαγμα που καταβάλλεται στο Δημόσιο υπολογίζεται για το 2014 από τον πολλαπλασιασμό του 1/4 της μέσης τιμής δίκλινου δωματίου χωρίς επιβαρύνσεις, όπως η τιμή αυτή δηλώνεται στο ΞΕΕ για κάθε ξενοδοχείο επί τον αριθμό των κλινών. Επίσης, επιτρέπεται η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας, συνεχόμενου ή παρακείμενου θαλάσσιου χώρου έμπροσθεν σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων ή καταλυμάτων 5 ή 4 αστέρων δυναμικότητας 300 κλινών ή οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων για την κατασκευή ή μετασκευή υφιστάμενων εξεδρών επί πασάλων ή πλωτών προβλητών ή μόλων μήκους έως 30 μέτρων για την επιβίβαση και αποβίβαση από σκάφη μήκους έως 8 μέτρων, πελατών των καταλυμάτων.
5. Μαρίνες: Θεσμοθετείται η κατάθεση δικαιολογητικών για τη χορήγηση από το υπουργείο τμηματικών αδειών για τη λειτουργία των μαρινών. Σε υφιστάμενες μαρίνες είναι δυνατό να δημιουργούνται ανεξάρτητες όμορες θαλάσσιες ζώνες εξυπηρέτησης ημερόπλοιων ή και υδροπλάνων. Εντός ζωνών ναυσιπλοΐας είναι δυνατή η μεικτή χρήση υφιστάμενων λιμενικών ζωνών με τον ελλιμενισμό και σκαφών αναψυχής. Θεσμοθετούνται θαλάσσιες ζώνες ναυδέτων εντός προστατευμένων όρμων με δυνατότητα ελλιμενισμού έως 30 σκαφών.
6. Ξενοδοχεία: Η δημιουργία ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας επιτρέπεται και με τη μετατροπή υφιστάμενων ξενοδοχείων εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων εφόσον έχουν κατασκευαστεί νομίμως ή έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις περί αυθαιρέτων και διαθέτουν ειδικό σήμα λειτουργίας σε ισχύ ή διέθεταν την τελευταία 5ετία σήμα και έχουν κλείσει.
7. Χιονοδρομικά κέντρα: Νομίμως υφιστάμενες θα χαρακτηρίζονται εγκαταστάσεις των 24 χιονοδρομικών κέντρων της χώρας που δεν διαθέτουν άδεια δόμησης, αλλά υποστηρίζουν τη λειτουργία τους υπό την προϋπόθεση έγκρισης μιας σειράς δικαιολογητικών από το υπουργείο.
8. Τουριστική εκπαίδευση: Ιδρύεται τμήμα ξεναγών στην Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου με έναρξη λειτουργίας το 2015, ενώ η Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Αγίου Νικολάου Κρήτης μετονομάζεται σε Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης και ως έδρα της ορίζεται το Ηράκλειο.
Η δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.