Υπαρκτό είναι το σενάριο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας για τις εναλλακτικές γύρω από τη διαχείριση του χρέους της Ελλάδας. «Ενα “κούρεμα” χρέους για την Ελλάδα δεν αποτελούσε ώς τώρα θέμα, αλλά τώρα ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιβεβαιώνει για πρώτη φορά υποθέσεις εργασίας σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ η Αριστερά προειδοποιεί για ενδεχόμενη επιβάρυνση των φορολογουμένων», ανέφερε χθες η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη».
Απαντώντας σε ερώτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Στ. Κάμπετερ, υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα «κείμενο εργασίας», το οποίο είχε συνταχθεί από το υπουργείο Οικονομικών ως βάση συζήτησης στο εσωτερικό της κυβέρνησης και συμπληρώνει πως «η εσωτερική διαδικασία διαμόρφωσης άποψης στην κυβέρνηση γι’ αυτό το θέμα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη» και ότι το εν λόγω έγγραφο «δεν προσφέρεται ακόμη για τη δημοσιοποίηση αποσπασματικών ή την πρόωρων αποτελεσμάτων».
Πέραν αυτού, οι εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι:
1. Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από την Ευρωζώνη στα 50 έτη από 30 που είναι σήμερα.
2. Η περαιτέρω μείωση κατά 0,50% των επιτοκίων των διμερών δανείων που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου.
Ωστόσο, στο ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε χθες και ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), κ. Μ. Φράτσερ, χωρίς να το αποκλείσει. «Χρειαζόμαστε έναν συνδυασμό, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματά της», δήλωσε και υποστήριξε πως θα πρέπει να δοθεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα για να αποτραπεί ακριβώς το ενδεχόμενο να χαθούν χρήματα Γερμανών φορολογούμενων, αλλά με προϋπόθεση την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Από την πλευρά της, η HSBC εκτιμά ότι το πραγματικό ζήτημα για την Ελλάδα δεν είναι η έλευση της τρόικας, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις, καθώς θεωρεί ότι οι πρόωρες εκλογές είναι εξαιρετικά πιθανό να διεξαχθούν μέσα σε έναν χρόνο, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, το πρώτο τρίμηνο του 2015.