ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το παρόν πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του 2014. Υπάρχουν αισιόδοξες απόψεις στην Ελλάδα πως δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα. Μακάρι να είναι έτσι. Θα δούμε και αναλόγως θα πράξουμε. Θα το αξιολογήσουμε το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. Τότε θα αποφασίσουμε αν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα και τι μορφή θα μπορούσε να έχει», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια ακρόασής του στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Ευρωβουλής, χθες στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα, πηγές της τρόικας υποστήριζαν ότι η συζήτηση γύρω από τα νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ανοίξει με την επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013. Μολονότι το πότε ακριβώς θα αρχίσει η συζήτηση για τη μείωση του ελληνικού χρέους είναι ένα θέμα στο οποίο ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών φαίνεται να εκφράζει διαφορετικές απόψεις –αν κάποιος παρακολουθεί τις δηλώσεις του την τελευταία εβδομάδα–, με το χρονικό πλαίσιο πάντως να κυμαίνεται από το δεύτερο εξάμηνο του έτους έως και το τέλος της χρονιάς. Γι’ αυτό δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ κάνει τελευταία δηλώσεις μιλώντας περισσότερο ως Ολλανδός πολιτικός που έχει μπροστά του ευρωεκλογές και λιγότερο ως πρόεδρος του Εurogroup.
Πέραν αυτών, στελέχη της τρόικας σημείωναν πως αναμένουν ολοκλήρωση του ελέγχου της τρόικας έως το Εurogroup της 10ης Μαρτίου και καταβολή διπλής δόσης, η οποία θα συνδεθεί με την υλοποίηση προαπαιτούμενων μέτρων. Μάλιστα, εκτιμούσαν ότι διπλή δόση θα καταβάλει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Πάντως, στελέχη της τρόικας εξέφρασαν χθες τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει από τώρα πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα διατεθεί σε συνταξιούχους και άλλες κοινωνικές ομάδες και όχι για την ανάπτυξη.
Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει τα «πολύ σημαντικά επιτεύγματα της Ελλάδας», όπως το πρωτογενές πλεόνασμα που μένει να επιβεβαιωθεί από τη Eurostat, καθώς και την εξάλειψη του ελλείμματος των τρεχουσών συναλλαγών τα τελευταία τρία χρόνια. Ενώ για τα θετικά μηνύματα που έρχονται από την Αθήνα σχετικά με το πλεόνασμα, ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε και αυτός την ελπίδα να βγουν αληθινά και «ανάλογα με αυτά θα πράξουμε στο μέλλον». Βέβαια, τόνισε πως η μεγάλη διάρκεια αυτής της αξιολόγησης είναι ένδειξη «ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά προβλήματα στη διαπραγμάτευση» και ότι, παρόλο που κατανοεί τα κοινωνικά προβλήματα και τις δυσκολίες, επισήμανε πως πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να υπάρξει μια «βιώσιμη βελτίωση της οικονομίας». Σημείωσε, ωστόσο, πως στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης οι αγορές δεν φαίνεται να λειτουργούν κανονικά, καθώς πέφτουν οι μισθοί χωρίς να πέφτουν αντίστοιχα οι τιμές.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των κρατικών υπηρεσιών ύδρευσης, είπε ότι «κανένας δεν υποχρέωσε την Ελλάδα να βάλει τη συγκεκριμένη εταιρεία στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ένα κομμάτι του προγράμματος για τον περιορισμό του χρέους και η επιλογή τους είναι απόφαση της χώρας». Ενώ τόνισε «ότι κάποιοι εμπλέκουν την Ευρώπη στην επιλογή των προς ιδιωτικοποίηση εταιρειών του προγράμματος, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια». Σε ερώτηση για το εάν επίκειται η αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η διάλυση του σχήματος της τρόικας έτσι όπως το γνωρίζουμε έως σήμερα, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι δεν υπάρχει κάποια γενική προσέγγιση για ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα αντικαταστήσει την τρόικα μέχρι στιγμής. Συγχρόνως εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο ΔΝΤ για τις προσπάθειες που κατέβαλε όχι μόνο σε χρήματα, αλλά και σε εμπειρογνωμοσύνη.
Ερωτηθείς από ευρωβουλευτές, με αφορμή την περίπτωση της Ιρλανδίας, για το αν είναι υπό συζήτηση το θέμα της ενίσχυσης των τραπεζών αναδρομικά και της ανακεφαλαίωσής τους χωρίς επιβάρυνση των κρατικών προϋπολογισμών, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει. Συγκεκριμένα, για το τραπεζικό σκέλος του ελληνικού προγράμματος δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή «έχουμε τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ απόθεμα και θα δούμε αν θα χρειαστούν άλλα χρήματα για περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση μετά τα τεστ αντοχής».
Tραπεζική ενοποίηση
Οσον αφορά την τραπεζική ενοποίηση, οι ευρωβουλευτές επισήμαναν στον κ. Ντάισελμπλουμ ότι το σύστημα που έχει προταθεί από το Συμβούλιο είναι τόσο πολιτικοποιημένο, που θα καθιστά αδύνατον να ληφθούν αποφάσεις για την εξυγίανση μιας τράπεζας στον χρονικό ορίζοντα ενός Σαββατοκύριακου. Ο πρόεδρος του Eurogroup αναγνώρισε ότι ακόμα υπάρχει χώρος για βελτίωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και ότι αυτή τη στιγμή «πολλοί υπουργοί υποβάλλουν προτάσεις».